4 мега HR трендови кои ќе следат во 2021

од 24HR

McLean & Company, водечка компанија за истражување и консултантски услуги за човечки ресурси, во својот извештај McLean & Company 2021 HR Trends Report даде увид што точно ги очекува HR професионалците во новата година.

Овој водечки годишен извештај за индустријата комбинира сознанија собрани од повеќе од 800 бизнис лидери и професионалци за човечки ресурси и ги споделува трендовите и практиките што ќе ги преобликуваат човечките ресурси во 2021 година и пошироко.

Еве ги четирите мега-трендови што произлегуваат од извештајот McLean & Company:

Разновидноста, еднаквоста и вклученоста се на чело на разговорот

Пандемијата ги обелодени најголемите предизвици околу разновидноста, еднаквоста и вклученоста на работното место, вклучително и грижа за деца, пристапност до далечинската работа и ментална благосостојба. Истражувањето на McLean & Company сугерира дека организациите кои не се фокусираат на ова поле имаат поголема веројатност да доживеат поголем обрт на вработени.

Улогата на човечките ресурси како стратешки партнер ќе ги зголеми организациските перформанси

Во 2020 година, податоците на компанијата покажуваат дека стратешкото партнерство на бизнисот со човечките ресурси било поголемо од кога било. Повеќето тимови за човечки ресурси беа повклучени во планирање на деловен континуитет, а организациските перформанси се зголемија токму кога беа вклучени човечките ресурси. 2020 година исто така беше зголемен фокус на потребите на вработените, што резултираше со зголемена продуктивност на работната сила и организациски перформанси. Со проширувањето на улогата на човечките ресурси, во време кога бројот на вработени во човечки ресурси остана статичен, половина од сите професионалци за човечки ресурси се согласуваат дека нивното ниво на стрес се зголемило. Во 2021 година, ова може да ги загрози индивидуалните човечки ресурси и организациските перформанси, освен ако човечките ресурси не одвојат време да се фокусираат на сопствената еластичност.

Работата од дома ќе ја редефинира канцеларијата во 2021 година и пошироко

И покрај тоа што не постои единствено решение за аранжмани кои подразбираат работа од дома, повеќе од девет од 10 организации планираат спроведување или продолжување на некоја форма на работа од дома во 2021 година. За жал, половина од нив не планираат спроведување на какви било промени за зголемување на соодветноста на далечинското работење – и над еден од четири не ја мерат ангажираноста – што фрла темна сенка врз перформансите на вработените по пандемијата.

Дигиталната трансформација се забрзува

Иако подготвеноста на човечките ресурси за поддршка на долгорочното дигитално нарушување и трансформација ќе биде клучна во 2021 година, скоро една од четири организации велат дека нема да ја поддржат дигиталната трансформација – и многумина воопшто не ја ажурираат својата стратегија за таленти. Податоците на McLean & Company сугерираат долгорочни активности, како што се анализа на јазот во вештини и обука на вработените за вештини од следната генерација, кои ќе бидат клучни за обезбедување идна организациска конкурентност.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...

Оваа веб страна користи cookies.