ДОХА/ЛИСАБОН/МАДРИД: Врвните европски синџири на хотели вработуваат работници без искуство, па дури и резиме, бидејќи директорите признаваат дека годините на недоволно платениот персонал се вратиле на гризење, оставајќи ги неспособни да ја задоволат побарувачката за патувања по пандемијата.
Илјадници работници ја напуштија туристичката индустрија кога меѓународните патувања беа затворени за време на пандемијата COVID-19. Многумина избраа да не се вратат, наоѓајќи подобро платено вработување на друго место, оставајќи ги хотелиерите соочени со очаен недостиг.
Најголемиот европски хотелиер Accor води пробни иницијативи за регрутирање луѓе кои претходно не работеле во индустријата, рече главниот извршен директор Себастиен Базин во интервју за Ројтерс на Катарскиот економски форум минатиот месец.
На Accor, кој управува со брендови како Mercure, ibis и Fairmont во над 110 земји, има потреба од 35.000 работници на глобално ниво, рече тој.
Се обидовме во Лион и Бордо пред десет дена и овој викенд имаме интервјуирани луѓе без биографија, без претходно работно искуство и тие се ангажирани во рок од 24 часа“, рече Базин.
На краток рок, Accor ги исполнува улогите во Франција со млади луѓе и мигранти, а истовремено ги ограничува услугите.
„Тоа се студенти, луѓе кои доаѓаат од Северна Африка“, рече Базин. „И во основа затворање ресторани за ручек или (отворање) само пет дена во неделата. Нема друго решение“.
На новите регрути им се дава шест часа обука и учат на работното место, рече тој.
Недостигот на персонал е особено итен во Шпанија и Португалија, каде туризмот сочинуваше 13% и 15% од економското производство, соодветно пред пандемијата.
Тамошните хотелиери нудат повисоки плати, бесплатно сместување и поволности како бонуси и здравствено осигурување.
„Многу вработени решија да се преселат во други сектори, па затоа започнуваме индустрија од нула и мораме да се бориме за таленти“, изјави за новинарите во Мадрид Габриел Ескарер, извршен директор на шпанскиот хотелиер Мелиа.
За да привлече персонал, неговата компанија неодамна обезбеди сместување, понекогаш во хотелски соби, поради недостаток на станови за изнајмување во близина на нејзините одморалишта.
Помалите хотелиери се соочуваат со слични предизвици со персоналот.
Оперативниот директор на Хотел Мундиал, еден од најпознатите хотели во Лисабон, рече дека во моментов се обидува да регрутира 59 работници. Без доволно персонал, тој стравува дека некои хотели ќе го намалат бројот на гости и опсегот на удобности што можат да ги обезбедат.
„Ако не можеме да регрутираме, ќе мора да ги намалиме услугите“, рече тој. „Ова е за жалење и драматично за индустријата која нема приходи во последните две години.
„БЕВМЕ СЛЕПИ“
Низ Шпанија и Португалија, две од најдобрите туристички дестинации во Европа, сценариото се повторува во баровите, рестораните и хотелите – резервациите по кои копнееја, но по цена што се борат да ги исполнат.
Хозе Карлос Сако (52) може да го отвори својот бар во Мадрид, Табанко де Херез, само за време на викендот кога студентите на кои им треба дополнителна готовина немаат часови и се достапни за работа.
„Во текот на неделата не можеме да отвориме затоа што немаме раце, тие учат“, рече тој, гестикулирајќи кон својата студентска работна сила да постави маси во сабота.
Во мадридскиот кварт Ла Латина, сопственикот на таверната Ангоста, Маривени Родригез, ангажираше мигранти за екот на сезоната.
„Им даваме можност на мигрантите кои доаѓаат со желба да работат бидејќи немаат семејна или институционална поддршка“, рече таа.
Угостителската индустрија во Шпанија има 200.000 работници, а на португалските хотели им требаат уште најмалку 15.000 луѓе за да ја задоволат растечката побарувачка, според националните угостителски здруженија.
„Решението сигурно ќе биде да платите повеќе“, рече Хозе Луис Изуел, од здружението на секторот за угостителски услуги.
Се прават обиди да се привлечат работниците назад. Во Шпанија, баровите и рестораните ги зголемија платите на работниците за речиси 60 отсто во првиот квартал во споредба со претходната година, покажуваат официјалните податоци. Но, туристичката индустрија е сè уште секторот што ги плаќа вработените најмалку, околу 1.150 евра (1.200 долари) месечно.
Во соседна Португалија, платите за угостителските работници се очекува да се зголемат за 7% оваа година, според истражувањето на централната банка и Националниот институт за статистика, но просечната плата во секторот е 881 евро месечно, над минималната плата од 705 евра.
Базин рече дека иако хотелите се само 60% или 70% окупирани, тие можат да се справат со недостигот на персонал, но кризата ќе дојде кога тие ќе бидат целосно резервирани.
„Проблемот што го имам е, кога ќе знам од почетокот на јули до крајот на август дека ќе бидеме 100% окупирани, дали можам да ги услужам сите луѓе? тој рече.
Во минатото, индустријата ниту плаќаше доволно ниту се фокусираше на развој на кадар, рече Базин.
„Половина од тоа е дека сме биле слепи, не обрнувавме внимание на многу луѓе и веројатно премногу долго им плаќавме на некои луѓе“, рече тој. „Значи, тоа е повик за будење. – Ројтерс
Доколку преземете содржина (статија или оглас) од 24HR задолжително наведете „Извор: 24HR“ на крајот на статијата со hyperlink кој ќе води од преземената содржина. Преземањето на интервјуа не е дозволено. Повеќе за условите за користење е наведено тука.