Интровертни кандидати или како нашите пристрасности можат да направат да изгубиме голем потенцијал

од 24HR

„Тивкото не е еднакво на неуспех. Интровертите нудат поинаква перспектива и тие можат да бидат вредни и совесни вработени“, пишува Викторија Дамчевска – Head of People Operations во GrabIT.

Замислете го ова: Им кажувате виц на вашите пријатели и добивате само една насмевка. Потоа, некој друг го кажува истиот виц на ист начин и луѓето хистерично се смеат. Да, дали можете да ја замислите фрустрацијата? Сега замислете ја истата ситуација, само што сега од тоа колку добро се снаоѓате ќе зависи дали ќе ја добиете работата или не. И да, зборувам за интервјуата за работа. Колку и да е страшно за некого, интервјуто за раобта може да биде и чекор што ве дели од можноста за напредок.

Ако го сведеме до неговото јадро, интервјуто за работа е дискусија помеѓу работодавачот и кандидатот во која кандидатот треба да процени дали компанијата е вистинскиот избор за него, а работодавачот ќе предвиди (успешно или неуспешно) дали кандидатот ќе биде добар за позицијата – станува збор за двонасочен процес. Сега, да претпоставиме дека кандидатот ја сака работата и тој или таа ќе сака да се претстави себеси на најдобар можен начин, но не им оди најдобро во мноштвото социјални ситуации поради нивната интровертност. Потенцијално, оваа ситуација може да заврши како lose – lose, како за компанијата, така и за кандидатот.

Што е интровертност?

Се повторува одново и одново дека интровертноста не е еднаква на срамежливост и да се биде асоцијален. Интровертите дејствуваат, го перцепираат светот, обработуваат информации и реагираат на надворешна стимулација поинаку од екстровертите. Тие се фокусираат на длабочината и деталите и нивниот извор на енергија доаѓа одвнатре, без оглед дали екстровертите се поттикнуваат од големи групи, социјални собири и други надворешни стимули. Во текот на нашите животи, нè учат дека екстровертноста значи успех, а интровертноста е еднаква на неуспех. Како што истакна Сузан Кејн во „Тишина: Моќта на интровертните во светот кој не престанува да зборува“, ние сме поттикнати кон зборување, групна работа, јавно обраќање, читање или зборување пред други луѓе само за да бидеме подобро прифатени – тоа е добро воспоставената перцепција. Екстровертноста честопати е претставена како стандард за одредување на личноста со кој другите треба да се придржуваат.

Интровертноста како „состојба“

Ако сте интровертни, а социјалните контексти ја трошат вашата енергија и не сте во можност да се претставите во најдобро можно светло, веројатно ќе ја видите вашата интровертност како пречка или дури и како „состојба“. Само прогуглајте “introversion interview” на Google и ќе добиете тони написи и совети и трикови за тоа како да се справите со интервјуата за работа ако сте интровертни, како да е вашата интровертност болест или нешто што треба да се ракува, припитомува, потиснува. Иронично, во ситуација кога се претпочита вие како кандидат да бидете искрени, ве советуваат да постапувате како некој што не сте.

Како и за секој друг интроверт, „Тишина“ на Кејн одекна во мене. Се сетив дека кога ја започнував кариерата, ми беше тешко да бидам интервјуирана и тоа ме исцрпуваше. Се сметав за скромна личност и ми беше тешко да ги „продадам“ своите можности на потенцијалниот работодавач, имав благи напади на вознемиреност секогаш кога требаше да се „пофалам“ или да запознаам луѓе што не ги познавав. Ги подготвив и вежбав моите одговори, го визуелизирав интервјуто. Кејн вели дека меѓу една третина и половина од луѓето во Америка треба да се сметаат за интроверти (се разбира дека нема радикални интроверти ниту радикални екстроверти за тоа прашање).

Значи, вистинското прашање е: ако бројот на луѓе кои потенцијално можат да го паднат интервјуто поради интровертност е толку голем, како можеме да се осигураме дека ги проценуваме вистинските вештини ако кандидатот има потешкотии со социјалната состојба или, погенерално, дали интровертните кандидати се неправедно одбиени само затоа што екстровертите се „продаваат“ подобро? Интроверзијата честопати се смета за товар.

Традиционалните интервјуа фаворизираат екстровертни кандидати. Зошто? Бидејќи на интровертите им треба време да размислат за нивните одговори и им треба малку време за да бидат социјално беспрекорни.

Преправање

Луѓето што ме познаваат лично, веројатно би биле изненадени од изјавата дека и јас имам интровертни склоности на личноста (иако би се дефинирала себеси како амбиверт и разни тестови на личноста тоа го имаат докажано повеќе пати), затоа што знам како да се справам и да постапувам во социјални ситуации – научив како да го правам тоа. Како што вели професорот Брајан Литл, поради тоа што и кого го сакаме, понекогаш мора да се однесуваме надвор од карактер.

Тоа е направено свесно, со цел и не му нанесува штета на лицето што го прави тоа. Но, ако се прави вечно, тоа може да биде само-негирачки чин, исцрпувачки дисонантен. Интровертите понекогаш трошат огромни количини емоционални и когнитивни ресурси само за да се однесуваат како некој што не се, како имигранти во странска земја што ја асимилирале странската култура за да бидат подобро прифатени. Постојано дејствување надвор од карактерот и пресликување на екстровертите се покажа дека доведува до согорување и емоционален пад.

Амбиверти

Луѓето кои гравитираат некаде на средината на оската Интровертност-Екстровертност се дефинираат како амбиверти. Тоа е термин измислен од Кимбал Јанг за да ги опише луѓето во можност да се прилагодат без поголеми проблеми во социјалните ситуации, но исто така имаат интровертни склоности и го сакаат нивното тивко време за да се наполнат. Тие не се интровертни, ниту екстровертни. Брајан Литл сугерира дека амбивертните субјекти можат да успеат како претприемачи, додека интровертите, исто како и екстровертите, треба да се здружат за да се добијат комплементарните квалитети што недостасуваат.

Пристрасноста на интервјуто

Ефектот Хало е една од најпрочуените познати пристрасности што може да го оштети донесувањето одлуки во процесите на селекција. Природно е да се мисли дека самоуверената личност, не треба да одвои време пред да одговори на прашањето, способна е и би се претставила убаво на работната позиција. Сепак, со сигурност тоа не е секогаш така. Организациските поставки покажаа дека најголемите идеи не доаѓаат секогаш од најгласната личност во собата.

Од друга страна, менаџерите за вработување треба да откријат: како тие би се дефинирале себеси? Ние сме склони да избереме луѓе слични на нас поради ефектот на сличност-привлечност и ова може да му нанесе штета на правилниот избор на кандидати.

Разбивање на митовите

Интровертите како вработени, кога работат во вистинско опкружување, можат да бидат креативни, крајно аналитични, поподготвени да слушаат други луѓе во разговорот, тие се подготвуваат потемелно и се помалку склони кон ризик. Интровертите можат да се истакнат во организациите со соодветни услови и постојат различни примери на интроверти како успешни лидери или менаџери. Тивкото не е еднакво на неуспех. Интровертите нудат поинаква перспектива и тие можат да бидат вредни и совесни вработени.

Совет за HRM професионалците

Се разбира, некои позиции бараат развиени комуникациски вештини, но дали комуникациските вештини се навистина неопходни за СИТЕ работни позиции? Дали малите разговори се навистина важни за позицијата што ја имате во вашата компанија? Човечките ресурси треба да започнат со ревизија на барањата во нивните огласи за работа и да размислат кои вештини се клучни за добар кандидат.

Не судете кандидати само врз основа на CV. CV-то може да послужи за да се процени дали кандидатот поседува минимални услови за позицијата, но ние веќе утврдивме дека овие кандидати имаат потешкотии да се „продадат“ за време на интервјуата, па како би било поразлично пишувањето на CV?

Подгответе ги кандидатите пред интервјуто, испратете им го дневниот ред за дискусијата или општата рамка за тоа како ќе се спроведе интервјуто и што се очекува од кандидатот. Имајте трпеливост за време на интервјуто – само затоа што на некој му треба малку време пред да одговори не значи дека тој / таа не го знае одговорот или не е вистинскиот кандидат за позицијата. Проценете ги можностите за работата, не само комуникациските вештини, доколку е можно, дајте им задача на кандидатите да ја избегнат оваа пристрасност (ова е најдобро за ИТ позициите, но не само за нив). Не правете групни интервјуа, тоа ќе го засили ореолот и ќе ги нагласи вашите интровертни кандидати. Сериозно, имав две групни интервјуа во мојот живот како кандидат и тие се мој кошмарен материјал.

Ако веќе имате интроверти во вашиот тим, ревидирајте ги работните средини во отворен простор. Интровертите можат да се истакнат во просториите без надворешни дразби, затоа преиспитајте ја гласноста на вашите канцеларии (музика, зборување и сл.). Не ставајте ги луѓето на лице место и не очекувајте одговори веднаш, дајте им време да се подготват и да дојдат до одговор.

Не ризикувајте да изгубите добри луѓе поради стандардот за сообразност.

За авторот:

Викторија Дамчевска е HR професионалец со неколкугодишно искуство во регрутација и менаџмент на човечки ресурси. Моментално работи во GrabIT како Head of People Operations. Има магистрирано на Сити Колеџот при Универзитетот Шефилд на отсекот EMBA in HR.

0 коментар
1

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...