Три четвртини од описите на работни места не нудат флексибилно работење

од 24HR

Огласите за работа во кои се споменува флексибилноста се зголемија за само 5 процентни поени по заклучувањето, бидејќи експертите предупредуваат дека новите начини на работа не се рефлектираат во процесот на вработување.

Повеќе од три четвртини од огласите за работа оваа година не спомнуваа можност за флексибилно работење, откриле истражувањата, кои укажуваат дека практиките за вработување не одат во чекор со променетиот начин на работа создаден од пандемијата на коронавирусот.

Анализата на повеќе од шест милиони слободни работни места објавени во периодот од декември 2019 година до октомври 2020 година покажа дека 78 проценти од нив воопшто не споменуваат каква било форма на флексибилно работење.

Спротивно на тоа, Индексот на флексибилни работни места на Timewise откри дека има минимално зголемување на бројот на позиции што се огласуваат како флексибилни откако пандемијата го зафати светот. Во 2019 година, само 15 проценти од работните места биле огласувани како флексибилни и истиот се искачи на 19 проценти во првите три месеци од годината до 23 март, непосредно пред првиот локдаун.

По првото заклучување, тие се зголемиле на само 22 проценти – 5 процентни поени повисоко од претходната година.

Имаше и докази дека голем дел од оваа флексибилност е привремена и се нуди само додека не бидат укинати ограничувањата поврзани со коронавирусот. Во примерок од 1.000 работни места кои понудија работа од дома, повеќе од половина (52 проценти) од огласувачите изјавија дека ќе се вратат на канцелариска работа кога тоа ќе биде можно. Само 36 проценти рекле дека работата во дома ќе биде трајна, а други 12 проценти не се сигурни.

Меѓу анализираните работни места во човечки ресурси, три четвртини (74 проценти) не спомнаа флексибилно работење. И од четвртина (26%) позиции кои нудеа флексибилни опции, само половина споменаа работа од дома.

Ема Стјуарт, извршен директор на Timewise, изјави дека оние на кои им треба флексибилно работење ризикуваат да бидат исклучени од пазарот на трудот. „Жените, старателите, постарите работници и оние со здравствени проблеми во моментов се изложени на најголем ризик да бидат„ флексирани “од работата, бидејќи новите начини на работа не се рефлектираат во огласите на работодавците за вработување“, рече таа, додавајќи дека ова е посебен проблем во индустријата за човечки ресурси, каде што 80 проценти од професионалците се жени.

„Пазарот на трудот ниту одговара на тоа како работат луѓето, кои се тие, ниту што сакаат“, рече Стјуарт. „Човечките ресурси како професија треба да бидат водечки во остварувањето на ова право… Имаме вистинска можност сега кога ја обновуваме економијата конечно да создадеме еднакви услови за милиони за кои во моментов „флекс“ е и потреба и очекување“.

Коментирајќи го извештајот, Нил Карбери, извршен директор на Конфедерацијата за регрутирање и вработување, рече дека флексибилното работење е од витално значење за создавање на инклузивно економско закрепнување. „Одлично е и за бизнисите, давајќи им можност на работодавците да градат поангажирана и поразновидна работна сила, што е од суштинско значење за долгорочен успех“, додаде тој.

Дени Хармер, одговорна за човечки ресурси во Авива, која го поддржа извештајот, рече дека пандемијата „разбила“ некои митови околу работата од дома и ги повика деловните субјекти да размислат што е тоа што ќе создаде најдобри резултати за нивните вработени и клиенти. „Овозможувањето на луѓето да работат флексибилно во однос на тоа каде, како и кога работат, и артикулирање на ова во огласите за работа, им помага на организациите да привлечат поширок спектар на таленти“, рече таа.

„Флексибилното работење може да има позитивен ефект и врз благосостојбата, што е добро за сите“.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...

Оваа веб страна користи cookies.