Емоционална Интелигенција: Чекори за справување со страв и подобрена комуникација

од 24HR

Колумна на Александар Тасев – сертифициран Специјалист за човечки ресурси. 

Емоционалната интелигенција и конкретно социјалните вештини влијаат на начинот на кој комуницирате и со другите, вербално и невербално. Во теоријата на Голман, социјалните вештини се опишани како ваш капацитет да бидете лидер со визија, да влијаете и да развивате други, да комуницирате добро, да бидете катализатор на промените, да управувате со конфликти, да градите врски, да работите во тимови и да соработувате.

Продолжувајќи ја потрагата за личен -развој, следно треба да ги земете предвид комуникациските вештини и како можете да ги искористите преку емоционална интелигенција. Невербалната или вербалната комуникација е социјална вештина која е присутна во нашите животи од денот на раѓањето. За многумина, предизвикот е да се биде добар комуникатор, да се развијат или зајакнат комуникациските вештини и да се биде наметлив додека се одржува презентација. Затоа, ќе најдете безброј книги или работилници за обука што можат да ви помогнат да развиете и изградите добри вештини за раскажување приказни и комуникација. Меѓутоа, комуникацијата не е само за јавно говорење или за влијаније, туку и за тоа како можете да се контролирате себеси и вашите емоции преку емоционална интелигенција.

Знај се себеси

Клучниот столб на само-управување е самоконтролата, а тоа е вашата способност да ги регулирате вашите емоции, а не да ве водат тие. Сепак, не можете да го контролирате она што не го знаете. Затоа, првиот чекор е да бидете свесни за себе и да запознаете како ги манифестирате своите емоции. Основните емоции, како што се среќа, тага, страв и гнев, се вообичаени, но вие ги доживувате уникатно поради вашата индивидуална перспектива. Покрај тоа, понекогаш е тешко да ги препознаете вашите емоции, како што се тага, жалење и љубомора, бидејќи тие можат да бидат посложени. И тие се комплексни затоа што можат да се разликуваат врз основа на вашите индивидуални принципи и културни вредности.

Емоционална самосвест

Кога се претставувате на состанок или пред публика, вашите емоции може одеднаш да се појават и потребно е да се справите со нив. Може да забележите забрзан пулс или топло или ладно чувство или сува уста за да наведете неколку примери. Учењето како да управувате со вашите емоции е ефикасен начин за подобрување на вашите комуникациски вештини, и тоа се случува кога ќе откриете што предизвикува емоции што сакате да ги контролирате.

Никс Негативност

Алберт Елис, кој беше пионер во развојот на терапија за рационално емотивно однесување (REBT), работеше на претпоставката дека емоциите што влијаат врз вас негативно се јавуваат затоа што имате погрешен систем на верување за себе, за другите и за светот. Идејата е да се идентификуваат ирационални и негативни мисли кои водат до емоционална реакција. Некои примери на погрешни верувања се: „Не можам да го направам ова“, „Ако не успеам, тие ќе ме осудат“, „Не сум доволно добар“, „За мене е предоцна“ или „Не сум уште подготвен “.

Разберете како функционира вашиот мозок:

Кога размислувате за негативни последици или имате реакција на страв, дел од вашиот мозок наречен хипоталамус се активира и предизвикува низа биолошки процеси, што ќе резултира со ослободување на адреналин и стрес хормони во крвта. Вака се прилагодува вашиот систем за најдобра реакција на борба или бегство.Овие хормони доведуваат до телесни промени што не подготвуваат да бидеме поефикасни кога сме во опасност. Ако, врз основа на погрешно верување, се плашите да зборувате јавно, вашиот мозок ќе разбере дека сте во опасна ситуација.

За да ја избегнете оваа замка, мора да :

• Бидете свесни за своите емоции

• Бидете способни да ги контролирате своите емоции

• Претворете ги негативните емоции во позитивни

Треба да запомните дека нашите верувања ги проектираме на светот. Ако размислиме, нема да бидеме добри во нешто, и другите ќе веруваат во ова. Во оваа смисла, ние имаме моќ да го промениме нашиот наратив.

Биди управител на сопствениот мозок. Вие го контролирате мозокот, а не обратно.

За авторот:

Александар Тасев е сертифициран Специјалист за човечки ресурси, кој на само дваесет години ја има започнато својата професионална кариера во секторот за човечки ресурси, а две години подоцна и успешен Специјалист за човечки ресурси кој работи во реномирана шведска компанија одговорен за регрутација и селекција на кандидати, стратегиски пристап на кандидати итн.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...