Ова се 3-те вештини што ви се потребни за да успеете во 2021 година

од 24HR

Ако годинава имате план да ја унапредите својата кариера, извршниот директор на Harvard Business School Online ви предлага да ги усовршите своите вештини во три клучни области.

Во изминатите 12 месеци светот беше превртен наопаку. Неизвесноста која произлезе од Ковид-19 ги загрижи многумина за тоа како нивните сопствени вештини се усогласуваат со фундаментално променетиот економски пејзаж. Врвните работни места во организациите кои се позиционирани да растат по крајот на пандемијата имаат поголема конкуренција од кога било. Затоа, од суштинско значење е да размислите каде е потребно да вложите време и пари за да стекнете критички вештини, ако сакате да останете на вашата сегашна позиција или да обезбедите нова.

Harvard Business School Online идентификуваше три врвни „вештини“ кои професионалците неопходно треба да ги стекнат или усовршат во 2021 година. Тие се:

  • Основи на Data Science
  • Лидерство во време на криза
  • Разбирање на глобалната економија

Основи на Data Science

Употребата на технологијата на обем во последните неколку децении резултираше во собирање на огромни количини на податоци. Владите, непрофитните организации и корпорациите сè повеќе се заинтересирани за „ископување“ на овие податоци за да дојдат до информации што ја зголемуваат ефикасноста, ги подобруваат финансиските приноси и ги идентификуваат трендовите. Без оглед на вашата улога, ако сакате да учествувате во критичните разговори на работното место или да препорачате насока за дејствување заснована на податоци, мора да ги разберете основите на науката за податоците, вклучувајќи теми како каузалност, анализа на регресија, дескриптивна статистика и визуелизација на податоци.

Додека основата на Data Science е важна сама по себе, таа е можеби поважна поради начинот на кој им сигнализира на менаџерите за вработување и супервизорите за вашата способност за примена на критичко размислување. Можете ли да развиете хипотеза, да ја тестирате таа хипотеза со анализа и да извлечете заклучоци од она што ви го покажуваат податоците? Можете ли да им ги покажете тие податоци на другите во форма што го поддржува вашиот заклучок и е лесно разбирлива? Ако не, треба да размислите за обука за Data Science. Совладувањето на концептите за Data Science може да ви помогне да напредувате во сегашната улога и да ве постави светлосни години пред другите кандидати во потрагата по ново работно место.

Постојат многу релативно лесни начини да се научат основите на Data Science, вклучувајќи мноштво книги, упатства на YouTube и сл. Ако барате нешто посигурно, размислете за онлајн курс за кој ќе добиете сертификат. Тоа е побрзо и поевтино од диплома и може да ви даде доволно знаење за да бидете „опасни“ во ова поле. На пример, HBS Online неодамна започна курс без математика и кодови, наречен Data Science Ready. Курсот користи примери од реалниот свет за да ги оживее техничките концепти и да ви помогне да видите како да ги примените тие концепти во вашата работа.

Лидерство во време на криза

Малкумина беа подготвени за предизвиците со кои се соочуваме за време на пандемијата. И, во многу агли на јавниот и приватниот сектор, оваа криза ја покажа важноста на лидерството – потребен е специјализиран вид на лидерство кога работите не одат толку добро. На крајот на краиштата, лесно е да се биде херој како лидер кога ветрот секогаш дува во нашиот грб, а сонцето сјае над нас. Не е толку лесно кога ќе дојде бурата.

Па, кои се основните вештини потребни за водење низ овие неспокојни времиња? Историчарот на HBS Online, Ненси Коен ги опиша карактеристиките и однесувањето кои се потребни за водење на тим во криза. Коен укажа на реномирани водачи од историјата: Френклин Делано Рузвелт, Винстон Черчил и истражувачот на Антарктикот Ернест Шаклтон, чиј тим, во 1915 година, беше заглавен во екстремни временски услови 18 месеци.

Коен ги истакнува следниве основни квалитети изложени од Шеклтон, кои денешните лидери би било добро да ги емулираат:

  • Бидете отворени кон двосмисленоста и признајте кога ќе направите грешки
  • Одговорете на стравот и комуницирајте постојано и искрено за ризиците и веројатните резултати
  • Следете го расположението и негувајте силен морал и тимска работа
  • Осигурете се дека вашиот тим останува зафатен и фокусиран на задачите што ги имате и организациските цели

Како што е прикажано во оваа бесплатна лекција на HBS Online, овие карактеристики беа критични за да му помогнат на Шаклтон да го стори невозможното и да ги спаси животите на секој негов човек.

Неодамнешната книга на Ерик Ларсон, “The Splendid and the Vile”, ја покажува примената на Черчил на многу слични алатки кои ги изложи Шаклтон. За време на битката кај Велика Британија, англискиот премиер исто така се соочи со невозможни шанси во време на криза, но неговите лидерски способности помогнаа да се води земјата низ нејзиниот „најмрачен час“. Лекциите во книгата – оние за оптимизам, искреност и издржливост – се релевантни за денешните менаџери; не мора да водите цела земја за да ги примените. Без оглед на алатките што сметате дека ги користите за да ги изострите своите вештини за управување со кризи, бидете сигурни дека можноста за ладно и самоуверено донесување одлуки и охрабрување на другите по дадена патека е вештина која е во недостиг и е огромно ценета.

Разбирање на глобалната економија

Кога размислувате за економија, веројатно мислите на графикони и стручни учебници. Но, економската наука воопшто не е таква. Како што гласи оваа дефиниција за економијата, „Економијата се фокусира на постапките на човечките суштества… барајќи најоптимално ниво на корист или корисност“.

Не е изненадувачки што има толку многу фактори кои можат да влијаат на постапките на човечките суштества. Пандемии. Даноци. Трговски војни. Општествени немири. Политика. Технологија. Ако разбирате како сите овие работи – и многу повеќе – се меѓусебно поврзани, ќе бидете многу поподготвени да дадете предвидувања за тоа како ќе се реализираат деловните одлуки (особено кога се во комбинација со вашите вештини за Data Science). Исто така, вие ќе можете да ги поврзете навидум неповрзаните работи заедно на начин на кој другите – како конкуренцијата – не можат. На крајот, ќе бидете во можност да ги користите вештините од областа на економијата за да анализирате и некои лични одлуки, како насоката во која се движат стапките на хипотекарните кредити, додека размислувате да купите нова куќа.

Ако сакате „пристапен“ вовед во економските теми, има неколку непобедливи, одлични книги што одговараат на таа потреба. Книгите “The Olive Tree and the Lexus” и “The World is Flat” на Томас Фридман даваат одличен третман на поврзаноста на светот од економска гледна точка. За повеќе личен поглед во полето на економијата, мега популарната книга “Freakonomics” дава увид во тоа како стимулациите (тема во целото економско размислување) работат на поприлично и често неочекувано ниво.

Постои и огромен спектар на други бесплатни и достапни ресурси на дофат на раката за да ви помогнат да стекнете вештини во Data Science, лидерството во време на криза и економијата. Затоа, додадете ја обврската за зголемување на квалификациите на вашата to-do листа и вложете го вашето време во нешто што ќе ве направи покомпетитивни на пазарот на трудот во иднината.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...