Луѓето се срцето на секоја организација, а нивните колективни напори се тие што го придвижуваат бизнисот кон раст и развој

од 24HR

Прочитајте ја приказната за љубовта кон човечките ресурси со м-р Лидија Таскова-Попова- генерален менаџер и еден од основачите на ЕСП – Развој и управување на човечки ресурси ДОО, Скопје.

Покрај тоа што во ЕСП е одговорна на целокупниот раст и развој на фирмата, Лидија е обучувач и коуч за личен и професионален развој веќе повеќе од 20 години. 

Има завршено студии по технологија на информатички системи на Универзитетот „Лондон Гилдхол“ во Лондон. Магистрирала на „Шефилд“ во Солун од областа на менаџмент. Лиценциран обучувач на возрасни и обучувач на обучувачи од Биро за развој на образованието на Република Македонија. Сертифициран NLP Мастер Практичар; NLP капитал коуч; и PCM (Process Communication Model) коуч; Коуч за тимови со високи перформанси; Системска динамика –  семејна и деловна (Systemic Dynamics Work Method Program); Фасилитатор за Деловни Системски констелации; Деловна дијагностика. Лидија е и претседател на здружението МАКС за квалитет во настава. Во текот на нејзиното работно искуство како тренер и коуч има успешно организирано и реализирано бројни проекти, обуки и коучинг сесии поврзани со личен и професионален развој во Македонија и на Косово. Автор е на бројни успешни програми за тренинзи, работилници и обуки https://www.esp.com.mk/obuki-za-lichen-i-profesionalen-razvoj .

Што ве натера да се вљубите во HR како професија?

Отсекогаш сум билa длабоко фасциниранa од сложената динамика на фирмите/компаниите, како и од нивните технолошки иновации и креации со кои што растат и се развиваат. Сепак, она што навистина ме плени и ја разгоре љубовта за областа на човечки ресурси е длабокото сознание дека зад секоја револуционерна идеја и технолошка иновација, постојат луѓе кои ги трансформираат овие концепти во опипливи реалности. Во суштина, луѓето се срцето на секоја организација, а нивните колективни напори се тие што го придвижуваат бизнисот кон раст и развој.

За мене, HR е мостот што ги поврзува визионерски идеи со поединците кои можат да ги оживеат. Тоа вклучува разбирање на специфичните барања и потреби на одреден бизнис, утврдување на потребните таленти и експертиза, а потоа изготвување стратегија за привлекување, задржување и развој на поединци кои можат да придонесат кон успехот на бизнисот. Овој процес би го нарекла –  креативен потфат.

Професијата на управување со човечките ресурси не е само усогласување на вештините со описот на работните места; се работи за препознавање на способностите кај вработените и помагање да го достигнат својот целосен потенцијал во организацијата. Овој предизвик на усогласување на човечкиот потенцијал со деловните цели, а истовремено поттикнувајќи култура на раст и соработка, е она што ме натера да се вљубам во HR. Тоа е поле кое постојано се развива, каде што секој ден носи нови можности за подобрување и усовршување, како на индивидуално така и на колективно ниво. И тоа, според мене, е суштината на човечките ресурси – уметноста да се искористи човечкиот потенцијал за раст, развој и успех на бизнисот, а воедно да се постигне и раст, развој и успех на вработениот.

Имате долгогодишно искуство во оваа област од каде почнавте и како изгледаше вашата кариерна патека?

Мојот кариерен пат од оваа перспектива е многу логичен и последователен за комплетната слика за деловното работење и мојата сегашна професионална посветеност. Завршив факултет во Лондон за компјутерска технологија и информациски системи – дизајн и имплементација. За да се имплементира информациски систем во една фирма потребно е да се знаат и разбираат процесите во истата. Се разбира, за сето тоа да функционира, потребни се луѓе. Магистрирав на Шефилд од областа на менаџмент. Однесувањето на луѓето во однос на други луѓе и целата психологија во позадина е од исклучителна важност за непречено тимско работење. Продолжив со обуки и академии од областа на психологија како што се НЛП Мастер, Коучинг (Тимви со високи перформанси), Комуникациски модели (PCM), Системски динамики и меѓучовечки односи; Сертифициран обучувач на возразни и обучувач на обучувачи, и многу други. Сè ова за да се дојде до суштината – човечките ресурси и нивната важност за опстанокот, растот и развојот на кој било бизнис.

Веќе 23 години сум основач и со-сопственик на бизнис фокусиран на човечки ресурси – личен и професионален раст и развој. Регрутација, селекција и надградба согласно со потребите не само на процесите во фирмата, туку и со потребите на вработените е процесот кој е од огромна важност за успехот и напредокот на бизнисот.  

Сите овие години имав привилегија да развивам и да управувам со тимови со високи перформанси во рамките на мојот сопствен бизнис. Споделувањето искуства, знаење и начини на реализација е мојот водич за раст и развој не само на тимот во мојата фирма, туку и за раст и развој на вработени од други фирми, институции и компании. Ме исполнува тоа што ги пренесувам моите искуства, знаења и вештини од областа на „меки вештини“ преку презентации, обуки, работилници и коучинг сесии, при што теоретски и практично ги  разработуваме темите како што се: комуникација, справување со тешки клиенти, мотивација, лидерство, решавање проблеми и донесување одлуки, и многу други. Со самото тоа сметам дека додавам значителна вредност и придонесувам кон успехот и напредокот во работата и на други организации, и тоа навистина ми причинува огромно задоволство и ме прави среќна.

Како што спомнав и на почетокот, всушност целиот мој кариерен пат е насочен и посветен на човечките ресурси во организациите и нивниот раст и развој.

Кое е вашето најголемо достигнување во областа на човечките ресурси?

Не би можела да издвојам најголемо достигнување во однос на човечките ресурси, бидејќи во тој дел има постојани промени и предизвици. Би кажала дека пристапот на постојан и континуиран раст и развој, подобрување на вештините и способностите на вработените во нашата фирмата придонесува кон развој на култура на извонредност.

Би ја издвоила и мојата посветеност да им помагам на поединци да ги стекнат вештините неопходни за нивниот личен и професионален раст, кои потоа ги применуваат на работното место. Ова како достигнување не само што му користи на нашиот бизнис, туку и поттикнува средина на постојано подобрување и извонредност меѓу вработени во други фирми и организации. Со самото тоа, влијанието е позитивно во однос на личниот и професионалниот раст на безброј поединци и како такво би го издвоила како исклучително достигнување во мојата кариера од аспект на човечките ресурси. 

Што би им порачале на сите кои размислуваат за кариера во HR?

Мојата примарна препорака до секој што размислува за кариера во ЧР е да негува длабока љубов и страст за професијата. ЧР не е само работа; тоа е вокација која вклучува тесна соработка со луѓето, разбирање на нивните потреби и помагање да растат и лично и професионално. Потребна е емпатија, трпение и искрена желба позитивно да се влијае врз поединци и организации.

Дополнително, би ги советувала амбициозните професионалци за човечки ресурси да бидат доживотни ученици. Пејзажот на човечки ресурси постојано се развива, со нови закони, технологии и најдобри практики кои редовно се појавуваат. Неопходно е да се биде во тек со овие промени и постојано да го проширувате вашето знаење и палета на вештини кои се од суштинско значење за успехот.

Ефективната комуникација е во сржта на човечките ресурси. Развивањето силни интерперсонални и комуникациски вештини е најважно, бидејќи ќе посредувате со конфликтни ситуации, ќе водите интервјуа и редовно ќе бидете изложени на контрадикторни информации. Да се ​​биде добар слушател и емпатичен комуникатор може да ве издвои на ова поле.

Човечките ресурси се засноваат на градење односи, и во рамките на организацијата и со надворешна средина. Вмрежувањето и градењето силна професионална мрежа е основа.

За да напредувате во областа на ЧР, треба да имате вистинска љубов кон професијата, посветеност, подготвеност за континуирано учење, одлични комуникациски вештини и фокусирање на градење односи. Кога ќе им пристапите на ЧР со овие квалитети, не само што ќе бидете успешни, туку ќе доживеете и огромно лично исполнување заради сознанието дека им помагате на другите да го достигнат својот целосен потенцијал.

Што мислите за порталот 24ХР

24HR е одличен и единствен портал на македонски јазик кој се фокусира на професионалци за ЧР и на содржина поврзана со ЧР. Обезбедува информации, идеи и ресурси за заедницата на професионалци за ЧР, помагајќи им притоа на професионалците да бидат постојано информирани за трендовите во индустријата, најдобрите практики и искуствата на нивните колеги. Со сите новости, колумни, интервјуа и други содржини, порталот игра значајна улога во подобрување на професионалниот развој и вмрежување на македонската заедница на професионалци за ЧР. Продолжете да бидете успешни. Важни сте ни. 

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...