15 типови на работни места кои бележат раст во 2021

од 24HR

Автор на статијата е Јулијана Миновска, HR Директор на The HeadHunter во Македонија

Кога пандемијата на Ковид-19 го зафати светот на почетокот на 2020 година, таа брзо го наруши секој аспект на работата. Канцелариите останаа затворени. Оние што беа среќни да ги задржат своите работни места беа принудени да работат од дома, клинувајќи од еден на друг видео состанок, додека во исто време се грижат за своите деца. Милиони беа измамени или отпуштени. Индустриите кои беа сериозно погодени продолжија да страдаат бидејќи закрепнувањето изгледаше се повеќе недостижно. Но, во исто време, побарувачката за некои работни места растеше со брзо темпо. Ако планирате кариера или барате работа во 2021 година – без разлика дали сакате да напредувате во својата област, да направите промена во кариерата или да се подготвите за дипломирање и „реалниот свет“ – треба да знаете дека има многу непознати варијабли.

Но, според она што го знаеме во моментов, постојат многу можности во овие 15 области за работа, како што впрочем покажува и анализата на LinkedIn:

Развој на бизнис и продажба

Организациите секогаш имаат потреба од вработени кои можат да донесат приходи; развиваат нови односи со клиенти, бизниси и други партнери; и да најдат и да ги реализираат можностите за развој на бизнисот во различни насоки. Но, овие луѓе се клучни бидејќи компаниите се обидуваат да преживеат и да напредуваат во овие тешки моменти.

Разновидност на работното место

Останува да се види дали расната правда и другите обврски за диверзитет, правичност и инклузивност, преземени од компаниите во пресрет на полициското насилство и протестите во пролетта и летото од 2020 година, ќе доведат долгорочни промени на работното место. Но, со 90% раст на отворените позиции поврзани со различноста на работното место, постои можност за луѓето кои сакаат да се занимаваат со оваа значајна улога.

Дигитален маркетинг

За дигиталните маркетери веќе постоеше висока побарувачка и пред пандемијата, а вработувањето на овие професионалци, според LinkedIn, дополнително се забрза во 2020 година. Значи, ако имате или можете да развиете вештини за дигитален маркетинг – од анализа на податоци до пишување текстови – имате среќа.

Кретори на дигитална содржина

Писателите можеби не се навикнати да постои голема побарувачка за нивната работа, но во време кога настапи во живо, дружења и други активности се крајно ограничени, работните места за писатели и други креатори на содржини – од блогери до подкастери – се во пораст.

Образование

Како што работното место драматично и неочекувано се промени во 2020 година, исто така се смени и образованието. Како што се адаптираат училиштата, стартапите од областа на едукациската технологија и другите организации, имаат пораст на бројот на работни места во областа на образованието.

Професионален и личен коучинг

Ако сте коуч кој им помага на деловни или индивидуални лица, вашите услуги се многу потребни во овие бурни времиња.

Ментално здравје

Еден од многуте разорни ефекти на пандемијата на коронавирусот е цената која ја плати менталното здравје, со повеќе од 40% од Американците кои страдаат од анксиозност, депресија, зголемена употреба на супстанции, самоубиствени мисли или други проблеми поврзани со стресот во ова време. Затоа, не е премногу изненадувачки што професионалците за ментално здравје се многу барани.

Инженерство

Улогите на софтверски инженеринг веќе растеа со многу побрза стапка од просекот, според Американското биро за статистика на трудот, а анализата на LinkedIn откри дека постои особено силен раст во вработувањето за специјализирани инженери – како што се веб-развивачи, full-stack инженери, како и front-end инженери – во 2020 година.

Корисничко искуство

Професионалци одговорни за начинот на интеракција со веб-страници, апликации и други продукти спаѓаат во оваа категорија која забележа 20% пораст на работните места.

Data Science

Науката за податоци е уште една област која растеше дури и пред пандемијата, со оглед на сеприсутноста на податоците кај компаниите низ сите индустрии и од сите големини и потребата да се разберат и да се искористат за да се поттикнат перформансите. Според анализата на LinkedIn, која откри 46% раст на овие работни места, се чини дека тој тренд нема да забави.

Вештачка интелигенција

Тесно поврзани со професионалците од областа на Data Science се луѓето кои работат на вештачка интелигенција, како што се истражувачи и инженери за машинско учење. Во софтверски фокусиран свет каде компаниите развиваат и усовршуваат сложени алгоритми – од препознавање говор до алгоритми за препораки – овие улоги се многу барани и бележат раст од 32%.

Кредити и хипотеки

Ангажирањето на професионалци кои работат на заеми и хипотекарни кредити порасна за 59%, а тоа можеби и не е изненадувачки во време кога продажбата на домови цвета, каматните стапки се ниски, а владата ја спроведе својата програма за заштита на платите за мали бизниси.

Е-трговија

Овој факт не треба да ве изненадува ако нарачавте сè, од намирници до облека и мебел преку интернет, или ако прочитавте за многуте влијанија на пандемијата врз синџирите на снабдување низ целата земја и низ целиот свет.

Медицински сестри

Додека поминуваме низ глобална криза со јавното здравство, докторите и медицинските сестри кои работат низ различни средини се многу барани, со 30% раст на работните места, според анализата на LinkedIn.

Здравствена поддршка

Слично на претходното професионалците кои ги поддржуваат докторите, медицинските сестри и другите здравствени работници – вклучувајќи ги фармацевтските техничари, стоматолошките асистенти и здравствените соработници во домовите – се многу потребни додека ги трпиме континуираните ефекти на пандемијата на Ковид-19.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...