Како ја одржувате вашата биографија ажурирана?

од 24HR

Оливера Анџелковиќ е извршен директор и кариерен консултант во Olivera Coaching & Consulting со седиште во Хаг, Холандија која од 2017 година, им помогна на безброј клиенти да се движат низ процесот на барање работа и да ги добијат посакуваните работни места

Без разлика дали барате нова работа во моментов или не, и без разлика каде сте во кариерата, да имате силна, ажурирана биографија е од клучно значење за вашиот професионален успех.

Како тоа?

Што ми се случува најчесто:

  • на мојот клиент му треба итно пишување биографија или ажурирање затоа што регрутер штотуку го контактирал, или
  • нивната компанија од соништата штотуку објави нов оглас за работа или
  • треба да ја искористат големата можност што се појави во нивното друштво и да се пријават

Многу луѓе тогаш почнуваат да паничат и се обидуваат сами да ја напишат биографијата набрзина – што често резултира со чкртан и неефикасен документ (и огромно разочарување подоцна…)

Наместо да се справувате со таа ситуација, останете на врвот на играта.

Значи, колку често треба да ја ажурирате вашата биографија?

1️.Идеално, ако не барате нова работа, еднаш на секои 3-6 месеци или по секој преглед на перформансите, важна пресвртница или достигнување.

2️.Кога ќе забележите дека доаѓаат промени – промена во сопственоста на компанијата, намалување или отпуштања.

3️.ПРЕД да започнете активно да барате нова работа – ОТКАКО ќе ја поставите вашата целна улога, индустрија или работодавач.

А, еве како да го направите тоа:

  • Наведете ги сите достигнувања и резултати што сте ги постигнале од последното ажурирање – секогаш користете метрика и фокусирајте се и на контекстот!
  • Накратко опишете ја секоја промена во вашата улога доколку вашиот работодавец остане ист.
  • Вклучете нови стекнати вештини, академски достигнувања или стекнати сертификати (но отстранете сè што изгледа застарено).

Тогаш ќе имате главен документ за биографија и ќе биде лесно да се прилагодите брзо на секоја нова можност.

Работете попаметно, а не понапорно – Ве молам само порака ако ви треба стручна помош со вашата биографија.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...