Отров во вашата компанија:Како зависта ги тера најдобрите вработени во прегратките на конкуренцијата

од 24HR

Колумна на Драган Савиќ-Мастер тренер во Persolog GmbH

Почитувани читатели,

Дали некогаш сте биле во ситуација кога вашиот најдобар вработен, оној кој секогаш прв пристигнувал, а последен заминувал, одеднаш дал отказ? Некој што се идентификувал со вашата компанија како да е нивна? Се запрашавте: ЗОШТО?

Одговорот во повеќето случаи лежи во еден збор – завист. За жал, најчесто самите врвни изведувачи, А-вработените, се жртви на зависта и злобата на своите колеги, оние со помала посветеност и пониски перформанси. Како лидер, ваша одговорност е цврсто да се спротивставите на ова. Не смеете да дозволите заложбите и постигнувањата на А-вработените да бидат казнети!

Игнорирањето на овој проблем може да има катастрофални последици. Вашите најдобри работници, оние кои ја носат компанијата напред, ќе станат изолирани и фрустрирани. Ќе мора да ги поправаат туѓите грешки, да трпат навреди од завидливите колеги. И тогаш еден ден – тие ќе си одат во конкурентната компанија. Кошмарот на секој сопственик и топ менаџер!

Како се случува ова? Зависта често се крие и тешко се забележува. Додека односите се навидум добри, вистинска драма се развива зад сцената. Просечни и потпросечни работници (вработени во Б и Ц) се здружуваат против најдобрите.

Но, постои решение. Еве 5 клучни совети за создавање здрава работна средина без токсична завист:

Идентификувајте кои се вашите вработени во А, Б и Ц. Фокусирајте се на врвните.

Отпуштете ги оние што прават штета. Вработените во Ц грешат и шират лоша атмосфера. Дајте им шанса да се променат ако можат и сакаат да се потрудат, а ако не, раскинете со нив. Веднаш.

Поставете филтер за регрутирање. Направете вашиот процес на селекција да гарантира дека кандидатите C нема да го добијат договорот. Нашиот модел на регрутирање во 9 чекори заснован на методологијата на Persolog гарантира дека нема да влезат повеќе вработени C во вашата компанија.

Разговарајте со луѓето. Преку редовни разговори навреме откријте ги проблемите на вашите најдобри луѓе и дадете им поддршка.

Определете ги вредностите. Јасно, познато на сите. Кој озборува и малтретира оди против вредностите на компанијата. И нека знаат сите.

Научете како стратешки да ја развивате компанијата и да создадете победнички тим од врвни изведувачи, А-менаџери и А-вработени.

Инвестирајте во лидерските вештини на вашите менаџери – тоа е инвестиција во иднината на вашата компанија која многукратно се исплати.

За авторот:

Драган Савиќ-Мастер тренер во Persolog GmbH. Помагање на сопствениците на бизниси да ги постигнат своите цели, тренер, животен и деловен стратег, филантроп, претприемач.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...