Слушање наместо решавање на проблеми во кариерен коучинг

од 24HR
Колумна на Афродита Кермичиева Пановска-Кариерен советник

Многу амбициозни и проактивни менаџери во текот на кариерен разговор со вработен преминуваат директно на прашањето за „Следниот чекор“ со „Што има таму надвор?“. Тие прегледуваат огласи за работа и разговараат со други за опции, занемарувајќи ги најдобрите ресурси и сознанија. Ова е една од најголемите замки за професионален успех и често води до парализа од анализа или фрустрација од споредување.

Како лидер, ментор или коуч кој води кариерни разговори, исто така е примамливо да скокнете директно во советување и решавање на проблеми. Овие способности се дел од вашата работа, нели?

Соберете храброст да не бидете одговорни за резултатот. Кога давате совети, несвесно пренесувате порака: „Да, јас сум експертот. Јас знам подобро од тебе.“ Наместо вашиот вработен да се чувствува одговорен да ги решава своите кариерни предизвици, тој постојано ќе се обраќа до вас.

Не давајќи го одговорот веднаш, помагате вработениот да сфати дека самиот е експерт и дека има вештини да ги реши своите големи кариера прашања.

Придржувајте се до правилото 70/20/10:

  • 70% од времето слушајте и бидете целосно присутни.
  • 20% од времето поставувајте едноставни, но моќни прашања.
  • 10% од времето резимирајте го и потврдете го слушнатото.

На пример, вработениот може да каже: „Би сакала да бидам унапредена.“ Можете тука да престанете и директно да го барате следниот чекор за унапредување, следна позиција во организацијата. Но, јас ви советувам да копате подлабоко. Прашајте: „Што ти е важно во тоа?“ и „Што уште?“.

Кога ќе прашате: „Одлично, унапредување. Што уште?“, вработениот можеби ќе одговори: „Па, би сакал да заработувам повеќе.“

Прашувате понатаму: „Што ти е важно во тоа?“

„Па, имам принова дома и сакам да најдам начини да ја поддржам мојата фамилија додека истовремено правам нешто значајно.“

Или „Сакам да бидам успешен.“

„Во ред, како уште изгледа успехот за тебе?“

„Знаете, би сакал да работам на голем, значаен проект, за кој чувствувам дека навистина прави разлика.“

„Како на пример?“, можете да прашате. Го оставате вработениот да раскажува.

Сега можете појасно да ги разберете вистинските вредности на оваа личност. Што значи унапредување за оваа личност е различно. Гледате дека со едно прашање истраживме толку многу различни аспекти. Не се задржавме на наоѓање решение за одреден проблем.

На крајот, доаѓаме до вистинската суштина: вистинската желба на оваа личност. Тоа е сосема различно од само фокусирање на унапредување. Сега, во овој разговор, станува збор за семејство.

Токму тоа треба да го направите, и ќе видите колку длабоко едно прашање може да ве води ако не преминете веднаш на советување. Тоа е моќта на слушањето. Дури и ако не поставите ниту едно прашање, за другата личност може да биде навистина трансформативно да го задржите овој простор.Formularbeginn.

За авторот:

Афродита Кермичиева Пановска-Кариерен советник

0 коментар
1

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...