Вредноста на меките вештини во ерата на вештачката интелигенција

од 24HR

Пишува Татјана Јанева, независен HR консултант кој од Дубаи им помага на компаниите да остварат конкурентска предност преку усогласување на стратегијата со луѓето и културата.

Во текот на последните неколку години, темпото на иновации во вештачката интелигенција (AI) се забрза. Ова поле на компјутерските науки е посветено на создавање машини способни за извршување задачи за кои порано се бараше човечка интелигенција.

Иако не секогаш го знаеме целосното влијание на ваквиот технолошки напредок, со вештачката интелигенција станува сè појасно дека тоа ќе ја наруши скоро секоја индустрија на еден или друг начин. Многу луѓе стравуваат од иднина во која роботите ги елиминираат вработените од работната сила, но технологијата на вештачката интелигенција сè уште не е дотолку софистицирана.

Истражувањата покажуваат дека повеќе од 4 од 10 компании веруваат дека автоматизацијата ќе има големо влијание врз работните места, а 61% од компаниите сега активно ги редизајнираат работните места околу вештачката интелигенција и роботиката.

Промената е неизбежна

Додека организациите продолжуваат да се прилагодуваат, успешните лидери знаат дека развојот на меките вештини на вработените е од суштинско значење и вештачката интелигенција ќе понуди нови можности за компаниите да создадат вредност, да креираат нови работни места и да го менуваат нагласокот на видовите вештини што ќе им требаат на работодавците.

За работодавците, препознавањето на стручноста во тековните вештини и полиња не е единствениот клуч за предвидување на успехот на талентот. Со оглед на тоа што вештачката интелигенција продолжува да ги унапредува и редефинира видовите на човечки вештини кои им се потребни на компаниите, на луѓето ќе остане брзо да се прилагодат и да учат.

„Меките вештини“ се однесуваат на меѓучовечките карактеристики што му овозможуваат на едно лице ефективно да комуницира со другите. Меките вештини се пренесуваат, тоа се вештини што можат да се вежбаат без оглед на работата на која работи индивидуата.

Меките вештини на кои треба да се фокусираат организациите се критичко размислување, креативност, лидерство, емоционална интелигенција, активно слушање, емпатија, невербална комуникација, флексибилност и работна етика.

За многу професионалци, разбирањето на важноста на тие меки вештини може да биде клучот за идниот успех во кариерата.

Ако има многу нарушувања во работењето, вработувањето и индустријата, имањето на меки вештини што можат лесно да се носат со вас до кое било ново работно опкружување, на крајот ќе им обезбеди на вработените најголема вредност додека навигираат во бурите што доаѓаат.

0 коментар
2

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...