Национален капитал на AI – Дефиниција 2.0

од 24HR

Четврти дел од серијалот колумни на нашиот колумнист од Хрватска, Ацо Момчиловиќ, за неговото најново глобално истражување за националниот капитал на вештачка интелигенција (NAIC).

Иницијалното глобално истражување на тема Национален капитал на вештачка интелигенција (AI) беше спроведено на повеќе од 200 експерти за вештачка интелигенција од 56 земји на сите континенти. Концептот беше потврден и валидиран како многу значаен и корисен и беа собрани многу други интересни податоци. Некои детали можете да најдете во веќе објавените извештаи:

1 дел: Колку е важен концептот на Национален капитал за вештачка интелигенција?

2 дел: Дали (нерамномерниот) развој на вештачката интелигенција ќе предизвика уште поголема бездна помеѓу земјите?

3 дел: Иднината на инвестициите во вештачката интелигенција и нивните последици

Како што е предложено, создадовме 3 типа на дефиниција NAIC – прва многу кратка и корисна за практична и секојдневна комуникација, втора (целосна) – со повеќе детали и нијанси, кои се важни за целосно разбирање и идни истражувања и трета (елаборирана) – која обезбедува целосен контекст и пошироко објаснување на различните сегменти.

1. Кратка дефиниција на NAIC

Капацитетот на земјата да развива и применува вештачка интелигенција и да се справи со предизвиците на вештачката интелигенција со цел да се зголеми социјалната и економската конкурентност.

2. Целосна дефиниција на NAIC

Капацитетот на земјата за етички развој и примена на вештачка интелигенција и справување со предизвиците и можностите на различните прашања на вештачката интелигенција и нејзиното трансформациско влијание, со цел да се зголеми социјалната и економската благосостојба на земјата / граѓаните и националната конкурентност на одржлив начин.

3. Елаборирана дефиниција на NAIC

Националниот капитал на вештачка интелигенција, како што е дефиниран во моментов, се состои од 3 основни фактори / делови.

Првиот фактор е капацитетот да се изврши развој на алатки за вештачка интелигенција, нивно спроведување без разлика дали се создадени од нив или од другите, и управување со широк и непредвидлив опсег на влезни предизвици и можности во областа на вештачката интелигенција. Општиот стремеж е да се изгради капацитет за управување со неговиот трансформациски потенцијал и влијание.

Вториот фактор се областите каде што треба да бидат видливи последиците и целите на спроведување на активности на високо или ниско ниво. Треба да влијае на општата благосостојба и квалитетот на животот на граѓаните. Треба да ја подобри економската позиција на земјата и да ја зголеми вкупната конкурентност и да им помогне на општествата да станат порамноправни. И последно, треба да ги зајакне креативните потенцијали и еволуцијата на човештвото.

Третиот фактор се однесува на контекстот во кој се случува. Општо, нациите треба да следат високи етички стандарди, насочени кон транспарентност и објаснување, избегнување на пристрасности и постигнување на максимална правичност. Треба да биде насочена кон човекот и да има влијание врз обичните луѓе и нивната еднаквост, како и високото усвојување на сите нивоа. Доброто управување со вештачката интелигенција треба да обезбеди размена и споделување на знаењето за решавање на глобалните проблеми и да ги обезбеди ресурсите во стратешките сегменти каде што не се достапни економските / пазарните сили.

Драго ни е што сме признати како дел од хрватскиот пејсаж на вештачката интелигенција.

За авторот:

Оваа слика има празен alt атрибут; Името на датотеката е aco-momcilovic-thumb1-150x150.jpg

Ацо Момчиловиќ е HR Консултант, основач на FutureHR и визитинг професор на Swiss School of Business and Management. Во својата богата кариера има работено во Rimac Automobili, FedEx, Tolar HashNET и други. Претседател на MBA Croatia.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...

Оваа веб страна користи cookies.