10 типови на вработени и како да менаџирате со нив!

од 24HR

Работното место е спој на различни типови вработени со различни ставови и мислења. Токму оваа уникатност создава совршен работен простор. Овој микс им помага на работниците да запознаат нови луѓе, да познаваат различни култури и да добијат подобро професионално искуство.

Иако сето ова звучи одлично, има неколку проблеми со справувањето со разновидна група луѓе. Главниот проблем лежи во одредувањето на индивидуалните гледишта.

Но, на крајот на денот, вашата работа е да го олесните растот и успехот на вашата компанија. Препознавајќи ги различните типови вработени што ги имате, ќе можете да ги преточите нивните индивидуални успеси во севкупниот успех на вашиот бизнис. Ајде да ги погледнеме различните типови на вработени кои ја сочинуваат вашата организација и како најдобро да управувате со нив:

Еве 10 вообичаени типови на вработени и како до поголема мотивација кај секој поединечно:

1. Вработен кој бара стабилност

Личноста од овој тип сака сигурност во сите аспекти ,тој не сака да ризикува,сака комфор. Уживаат во стабилност во животот.Овие личности се оние кои ретко бараат можности на друго место. Тие сакаат предвидлива средина на работното место.

Начини да ги поттикнете: Најдобар начин да ги мотивирате е да ги информирате за тоа колку профитабилно работи компанијата. Тоа им дава надеж дека нивната иднина е сигурна во една компанија. Тие исто така сакаат постојана комуникација на работното место од нивниот менаџер. Тоа им помага да се чувствуваат како дел од компанијата, што ги прави посигурни во нивната улога.И нормално план за нивниот раст на бенефициите како не би им паднала мотивацијата.

2.Интровертен

Ја сакаат работата што ја работат и се добри во тоа. Тие ги постигнуваат своите цели и придонесуваат за растот на компанијата… но тие се многу срамежливи. Овие вработени можат да работат напорно и да имаат одлични идеи, но не зборуваат на состаноците и не се зборливи во групните разговори.

Начини да ги поттикнете: Што е најважно, немојте да претпоставувате дека нивната тишина значи дека немаат мислења или добри идеи. Поставете ги успешно да комуницираат со своите колеги и раководството. Дајте му на овој вработен јасни агенди за состаноци предвреме за да можат да ги подготват своите мисли и точки за разговор. Ако сакаат тивко, непрекинато време сами да работат, дајте им го тој простор.

Охрабрете ги да учествуваат и активно побарајте ги нивните мислења за време на состанокот. Тоа ќе им помогне да станат поудобни и се надеваме дека на крајот ќе зборуваат без да ги поттикнат. Посочете им случаи кога луѓето зборувале гласно и се случиле добри работи(прифатени биле прелозите,проблемите и пречките се решиле…). Можеби се загрижени за тоа како ќе бидат перцепирани.

3. Пријател

Ова се пријателски тип на поединци кои добро се согласуваат со повеќето свои колеги. Тие се претежно екстровертни и дружељубиви по природа

Овие работници имаат тенденција да бидат најпријателски настроени во група која се согласува речиси со сите. Тие се многу енергични кога се во прашање групните активности.

Начини да ги поттикнете: Припадноста е од витално значење за да се мотивира оваа личност на работното место. Тие напредуваат во тим со силни врски, социјални активности и можности да им помагаат на другите. За да го мотивирате овој тип, треба да имате одлична социјална култура меѓу членовите на тимот. Тоа може да биде преку канцелариски забави, излети итн.

Прочитајте повеќе за: 10 Причини зошто вработените ја губат мотивацијата!!!

4. Вработен во центарот на вниманието

Овие поединци се конкурентна група на луѓе. Тие се остри како жилет со силен став.

То е секогаш во центарот на вниманието во однос на продуктивноста и нивната работа. Тие никогаш не ја пропуштаат целта и секогаш остануваат на врвот на таблата на водачи во однос на резултатите.

Начини да ги поттикнете: Најдобар начин за мотивирање на овие луѓе е преку признавање на сработеното. Овие поединци напредуваат во наградувачка средина со одлична благодарност од вработените.

5. Директор

Луѓето од оваа природа сакаат да имаат влијание и моќ.

Тие често ја искористуваат можноста да водат проекти. Најверојатно ќе ги најдете на лидерски позиции.

Начини да ги поттикнете: Како и во нивната природа, најдобриот начин да ги поттикнете е да им дадете одговорност. Ова чувство на одговорност за нив се претвора во лидерство. Можете да го извлечете најдоброто од нив и на менаџерски позиции.

6. Ловец на пари

Еден начин да се идентификуваат овие типови вработени е преку гледање на нивните минати работни места. Тие секогаш ги напуштаат работните места за многу повисоки плати отколку за нови предизвици. Овие луѓе се исто така малку тешки кога станува збор за преговори за пакет бенефиции.

Начини да ги поттикнете: Бидејќи парите ги водат овие работници, мора да понудите конкурентен пакет. Исто така, треба да проверувате моменталниот раст на пазарот како би биле во тек за растот на нивните бенефиции.

7. Експертот

Поединецот од оваа личност обично е многу добро начитан. Тие се полни со знаење и мајстори во својата област на експертиза.

Ова се оние вработени кои секогаш го имаат вистинскиот одговор за секоја ситуација. Тие исто така многу често се вклучуваат и во други проекти каде можат да помогнат .

Начини да ги поттикнете: Знаењето е врвна мотивација на оваа група. Во овој поглед, обуката и развојот на вработените е од клучно значење за нив. Сакаат да останат во средина каде што можат да учат нови работи.

8. Креативниот

Овие личности се многу креативни. Сакаат иновации и живеат за да создаваат подобри начини за различни работи во животот.

Вработените од овој тип секогаш се полни со идеи на состаноците. Тие се одлични и во решавањето на проблемите и често нудат конструктивен фидбек.

Начини да ги поттикнете: На креаторите не им се допаѓа рутинската работа. Значи, би помогнало доколку ги држите на работа со нови проекти. Тие сакаат иновации во работниот простор и не сакаат да бидат долгорочно во еден проект. Можете да ја мотивирате оваа група така што ќе ја ставите во креативна улога и ќе ги препознаете нивните резултати за истата.

9. Слободен дух

Уживаат во автономија и слобода во животот.

Овие типови вработени сакаат да работат сами без надзор. Тие сакаат слобода во нивниот начин на работа, користат дискреција и сакаат контрола на работата.

Начини да ги поттикнете: Како што сугерира нивната природа, овие луѓе не сакаат микроменаџмент. За да ги мотивирате, треба да им дадете одговорност и доверба во нивните напори. Би помогнало ако им дадете и моќ да донесуваат сопствени одлуки за најдобри резултати.

10. Showman

Овие личности се оние кои живеат во моментот. Тие се лесни по природа и дефинитивно се омилени на толпата.

Showman е оној со кој повеќето луѓе сакаат да бидат во близина. Тој/таа има многу позитивен став, кој привлекува многу луѓе.

Начини да ги поттикнете: можете да ја мотивирате оваа личност со обезбедување извонреден баланс помеѓу работата и животот. Забавното, неформално работно опкружување ќе ги охрабри овие луѓе повеќе од целосниот корпоративен амбиент. Имањето хармоничен однос со членовите на тимот, исто така, помага да се задржат овие вработени.

Повеќето од вашите вработени веројатно ќе одговараат на една или повеќе од горенаведените личности.Еден од најголемите предизвици за водење бизнис е спојување на различни типови на  вработени во извршување на заедничка цел.

Изворот на мотивација е различен за секој работник,било да се вработени со полно работно време, вработени со скратено работно време, независни изведувачи итн. Тоа е затоа што секој е уникатен, а она што е добро за еден нема да биде добро за сруг. Значи, мора да ги знаете различните извори на мотивација на вработените за секој од вашите работници.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...