10 Причини зошто вработените ја губат мотивацијата!!!

од 24HR

Вработените се многу возбудени и мотивирани кога првпат се приклучуваат на некоја компанија. Меѓутоа, како што одминува времето, нивната возбуда сè повеќе исчезнува.

Ви претставуваме 10 причини зошто вработените ја губат мотивацијата!!!

 1. Знаци на неправедност
  Во некои компании, не постои правичност во оддавањето признание на напорите на вработените. Доколку вработените не се третираат еднакво и не се почитуваат на нивното работно место, тоа несомнено го отвора патот за демотивација. Правилата што раководството ги поставува треба да се применуваат за сите членови на персоналот без апсолутно никаков преференцијален третман.
 2. Работна несигурност
  Вработените, кои работат за потрошна работа или нестабилна компанија, нема да работат со цело срце и во исто време ќе бараат друга работа или ќе го планираат својот следен потег. Секој има потреба од стабилност и долговечност на своето работно место. Грижата за задржување на работното место е причина за стрес сама по себе, а тоа пак води до демотивација.
 3. Недостаток на самодоверба
  Недостатокот на доверба во сопствените способности ги демотивира вработените. Особено ако доживеале неуспех во минатото, можеби се двоумат да преземат иницијативи поради страв од неуспех. Тренерот и отворената комуникација се клучот за надминување на оваа препрека и да им се даде поттик да продолжат силно.
 4. Лошо раководство на компанијата
  Кога вработениот верува дека нивниот шеф е некомпетентен, тие почнуваат да ја губат волјата да го следат. Од друга страна, шефовите кои ги инспирираат и се грижат за своите вработени, се опкружени со персонал подготвен да ги заврши работите.
 5. Микроменаџмент
  Во некои случаи, на вработените им е дадена одговорност да преземат некоја задача, но може да им недостигаат потребните ресурси за да ја завршат задачата. Ова води до фрустрација и демотивација. Намерите на микроменаџерите можеби се добри бидејќи тие само сакаат да обезбедат дека сè ќе биде успешно завршено. Сепак, ова ги вознемирува вработените. Ако од вработениот се бара да дејствува како повисока позиција за унапредување, но не му се даде простор да го стори тоа, тоа може да значи дека менаџерот нема доверба во нивната работа и/или во нивното расудување.
 6. Недостаток на удобност и безбедност
  На работното место поминуваме во просек осум часа дневно. Затоа треба да се чувствуваме удобно додека работиме. Чувството удобно е поврзано и со физичката и со психолошката област. Никој не сака да работи во екстремно топли или ладни услови на пример или без можност да направи ниту една пауза. Подеднакво, никој не сака да чувствува страв. Конфликтот на работното место е штетен бидејќи може да доведе до заплашување или малтретирање на работното место. Силеџиството на работното место е работа и неколку менаџери го занемаруваат затоа што не се чувствуваат добро кога се справуваат со тоа. Сепак, тоа е една од главните причини зошто вработените ја губат мотивацијата.
 7. Недостаток на напредок и развој во кариерата
  Повеќето од нас сакаат да чувствуваат дека нашата работа е важна. Ние, исто така, сакаме јасни цели во кариерата за да чувствуваме дека има напредок за нас во една компанија. Кога еден вработен се обидува да спроведе промена и тоа мора да помине низ многу бирократи, тие ја губат својата мотивација. Редовните можности за обука и развој помагаат во зајакнувањето на мотивацијата на вработените бидејќи тие ја ценат можноста за проширување и подобрување на нивните вештини и знаења.
 8. Непрепознавање
  Кога работиме, сакаме да бидеме признати за нашите придонеси. Работодавците често го земаат здраво за готово она што го прават нивниот персонал, затоа вработените губат мотивација да ги завршат дури и наједноставните задачи. Едноставно заблагодарувањето на вработените секогаш кога ќе постигнат нешто што придонесува за компанијата ги прави да се чувствуваат ценети. Прославувањето на успехот со нив само ќе ги подобри работите.
 9. Нема чувство за единство
  Важноста да се работи со луѓе со кои се согласуваме е огромна. Како што покажува извештајот на Gallup State of the American Workplace, блиските работни пријателства го зголемуваат задоволството на вработените за 50%, а луѓето со најдобар пријател на работа имаат седум пати поголема веројатност целосно да се вклучат во нивната работа. Не треба да имаме најдобри пријатели на работа, но треба да можеме да се опуштиме околу нашите колеги. Кога има непријателство меѓу вработените, мотивацијата и затоа производството ќе бидат сериозно погодени.
 10. Нереален обем на работа
  Важно е да се одржуваат реални очекувања во однос на обемот на работа. Ако некој е задолжен за невозможен обем на работа, тој само ќе биде под стрес и незаинтересиран. Подеднакво, ако некој има многу мал обем на работа, тој исто така ќе остави простор и ќе изгуби интерес. Истражувањата покажуваат дека се повеќе луѓе се стремат кон рамнотежа помеѓу работата и животот и бараат инспиративна работа која ќе ги задржи мотивирани.
0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...