Зошто е толку тешко да побараме слободен ден?

од 24HR

На секоj законски му следува слободни работни денови.Но зошто толку се плашиме да побараме слободен ден.Што е она што прави да се чувствуваме непријатно и вознемирено?

Можеби треба да се запрашате која ќе причината за вознемиреност.Дали сте нервозни поради разговорот со вашиот шеф,или можеби не знаете како да побарате. Можеби едноставно се чувствувате непријатно да зборувате за вашиот личен живот и потреби. Дали вашата работа е одговорна и се чуваствувате виновно што ќе оставите работата на другите?Или можеби стравот е дека шефот ќе каже не за вашите слободни денови?Причина за вознемиреност може да биде и стравот од куп работа на вашата работна маса после вашиот одмор!

Треба да научите како да го барате она што ви треба и она што го заслужувате.Во зависност од тоа за колкава компанија се работи и какви се нејзините јасни правила за барање на слободен одмор,нормално треба и вие да бидете тие кои ќе се придржуваат до рокови или доколку се работи за период во кој дејноста на вашата компанија е најпродуктивна.

Направете листа на проектите што би можеле да ги завршите. Запишете список на задачи што соработниците би можеле да ги извршуваат додека ве нема, и споделете го со вашиот претпоставен или тим.Оние задачи што може да се остават незавршени една или две недели може да ги оставите,и да ги трнете од глава,така ќе се ослободите психички од еден дел од товарот.

Со однапред планирање вашето барање ќе биде со сигурност одобрено.Она што треба да го направите е да ги следите советите како би побарале одмор самоуверено и ќе избегнете потенцијално отфрлање на вашето барање

  • Мудро одберете го време на вашиот одмор

 Некои индустрии се позафатени во одредени месеци имајте го тоа во предвид. Но без разлика дали е зафатена сезона или не, погрижете се однапред да го известите менаџерот за слободните денови за да може да се подготви тимот и да се направи организација како би ја покриле вашата работа.Така колегите кои ве менуваат ќе имаат време за план и распределба на обврските

  • Бидете конкретни и наведете релевантни детали

Кога барате слободно време, морате да бидете јасни и конкретни кои денови и колку точно денови сакате да земете. Ако сте нејасни и несигурни во вашето барање, голема е веројатвоста дека вашиот шеф ќе се двоуми за одобрување на вашите слободни денови.Исто така бидете претпазливи кои детали ќе ги откривате,запамтете дека не треба да имате чуваство дека морате да му кажете на вашиот менаџер која е причината за вашиот одмор.

  • Завршете ја вашaта работа

Доколку ја завршите вашата работа на време,при разговорот со вашиот шеф ќе можете да го напоменете,и со тоа шефот има претстава дека нема заостанување во вашата работа,тоа ќе ви помогне и на вас да се ослободите од грижа на совест дека на некого му ја оставате целата ваша работа.

  • Бидете фер со остатокот од вашиот тим

Целиот ваш тим не може да одвои време за одмор одеднаш. Комуницирајте разумно и професионално за да се осигурате дека распоредот на вашите колеги  е усогласен.

Пред да заминете на вашниот заслужен одмор, презентирајте план за тоа како може да се покрие вашата работа. Ова треба да има форма на лесно разбирлива порака или документ, точки запишани со датуми и имиња и врски до документи.

 Дајте им на колегите идеи за тоа како можат да се справат со новите обврски што ќе ги покријат за вас. Ако имате совет или совет за тоа како обично ја вршите вашата работа, споделете ги со нив за да им помогнете на нивната самодоверба и способности. Знаејќи дека вашата работа ќе биде направена правилно ќе помогне да се намали стресот за вас и вашиот тим.

Доколку се придржувате до овие совети ќе се ослободите од чуваството на вина дека одите на вашиот одмор и ќе имате чувство на смиреност дека сте ги направиле сите потребни работи кои ви причинуваат стрес и вознемиреност.

Знаете дека одморот е важен. Неколку дена или недели од работа може да ви помогнат да стекнете перспектива за вашиот живот, да ја расчистите главата, да го поддржите вашето ментално здравје и на крајот да бидете попродуктивни на работа.

Во компанија каде има организациска културата која ја цени напорната работа и не ја препознава важноста на одморите, сосема е нормално да одвоите време за одмор и релаксација.

Затоа е многу важно компаниите да ја негуваат така култура каде вработените ќе ја имаат слободата да побараат слободни денови.Бидејќи одморот е поврзан со нашата благосотојба и ментално здравје ,кои придонесуваат до продуктивноста на работото место.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...