Зошто е важно да се прават паузи на работното место!

од 24HR

Кога размислувате за здравјето на вработените, паузите за работа веројатно не се првото нешто што ви паѓа на ум. Но, ефективните паузите се многу важен фактор за благосостојбата и здравјето на вработените.Паузите не само што придонесуваат за здравјето на вработениот тие ја зголемуваат и нивната продуктивноста.

Колку време е дозволено да траат паузите во текот на работниот ден во вашата организација? За време на осумчасовна смена, вработените најчесто имаат право на 30 минути за ручек и две дополнителни паузи од 15 минути во текот на целиот работен ден,има компании кој имаат други политики на пауза кај вработените.

Многу компании сметаат дека ова е доволно слободно време во текот на денот. Сепак, студиите насочени кон работното место откриваат дека паузите се важни за продуктивноста на вработените. Ова придонесе некои компании повторно да размислат и да додадат свои политики за пауза.

Вршењето повторливи задачи или предолгото седење во една положба може да има штета и на телото и на способноста за фокусирање. Грешките може лесно да се направат поради ментален или физички замор без разлика дали седите пред компјутер или работите со машина. Во некои работни средини, невниманието или недостатокот на фокус е сериозна безбедносна опасност.

Честите паузи им даваат на умот и телото време за полнење. Еве неколку други придобивки од работните паузи:

  • Се намалуваат незгодите и повредите на работното место поради невнимание
  • Продуктивноста на вработените значително се зголемува, што резултира со пораст на профитот на компанијата
  • Држењето на телото поради продолжената работа на биро или машина може да се подобри
  • Моралот на вработените се зголемува
  • Паузите на работа ја зголемуваат продуктивноста, дури и ако машините и компјутерите не работат неколку минути. Краткото време им дава можност на вработените да ги истегнат уморните мускули, да се ослободат од постојаните позиции и пози и да ги задржат сите информации што можеби ги научиле во последниот час.

Меѓутоа, како вработените ги поминуваат работните паузи е исто толку важно колку и должината и зачестеноста.

Како максимално да ги искористите паузите за одмор за време на работното време?

Штом дојде времето за пауза, работниците често брзаат кон автоматите и кон кафе барот. Нивната цел е да консумираат колку што е можно повеќе шеќер и кофеин пред крајот на нивната пауза за зголемување на енергијата. Сепак, ова нема да го спречи заморот пред следната закажана пауза – и најверојатно ќе резултира со краток скок на енергија проследен со уште поголем пад, со низа негативни последици кога ова однесување ќе стане доследно. Паузите ја зголемуваат продуктивноста, но не и кога се трошат вака.

Брзањето кон автоматите не е секогаш најдобриот избор.

Работодавците кои сакаат да ја максимизираат ефективноста на паузите за време на работното време, треба да размислат да ја охрабрат својата работна сила да го поминува слободното време на работа малку поинаку. Околината во просторијата за одмор треба да биде поставена така што ќе им даде на вработените потребната шанса да се релаксираат.

Еве неколку идеи што треба да се разгледаат:

  • Медитацијата ќе ви помогне да се одвоите од работните мисли така што ќе го расчистите умот и ќе се фокусирате на релаксација.
  • Физичката активност ќе ви помогне да го зголемите протокот на крв во областите во мозокот кои се неопходни за фокусирање и внимание.
  • Учењето нешто ново или играњето игра ќе ви помогне да се чувствувате самоуверено и да ја зголемите мотивацијата.
  • Помагањето на колегата ќе ви помогне да имате чувство на социјална поврзаност, што ќе направи позитивно чувство .
  • Поставувањето нова цел и размислувањето за иднината ќе ви помогнат да ја видите пошироката слика и да го преиспитате животот на позитивен начин.

Обезбедете си време за ефективна пауза!

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...