Дали CV-то оди во минатото? Еве што би можело да го замени

од 24HR

CV-то содржи основни информации за личноста, образование, работно искуство. А можеби и дел за волонтерската работа, личните интереси или вештини.

Полека, но сигурно, ова се чини дека се менува бидејќи ако кандидатите имаат високо образование, тоа не значи дека работодавците ја нашле вистинската.

Наместо тоа, вештините на барателот на работа сега се клучни.

Пристап на прво место

Трендот кон вработувања засновани на вештини се забрзува во последниве месеци бидејќи компаниите се борат со тесниот пазар на труд, економските притисоци и повисоките очекувања на идните вработени.

Во јуни, податоците од LinkedIn сугерираа дека околу 45 отсто од компаниите во текот на претходната година конкретно користеле податоци поврзани со вештини за да дојдат до нови таленти.Изгледа дека оттогаш бројот е зголемен.

„Повеќе од 50 отсто од вработените на LinkedIn сега експлицитно користат податоци за вештините, а членовите на LinkedIn додадоа повеќе од 500 милиони вештини на нивните профили во последните 12 месеци“, рече Адам Хокинс, шеф за потрага на таленти за EMEA и LATAM на LinkedIn, за CNBC Make It.

 Влијанието врз компаниите и врз кандидатите може да биде огромно бидејќи вработувањето засновано на вештини се проширува,за тоа кои може да аплицираат за отворените позиции, давајќи им на работодавците повеќе кандидати и на оние кои бараат работа поголем избор. „Истражувањето на LinkedIn открива дека пристапот заснован на вештини може да додаде до 20 пати повеќе квалификувани работници во групата на таленти на работодавците и да го зголеми уделот на жените во групата на таленти за 24 проценти во индустриите каде жените се недоволно застапени“, рече Хокинс.

И така, иднината на CV е неизвесна. Како би можело да изгледа и дали воопшто ќе постои?

Биографии во иднина

Едно е јасно за експертите: резимеата во иднина нема да изгледаат како сега.

Тоа се мисли на нивната содржина и изгледот, изјави Дејв Ризо, шеф на стратегија за таленти и операции во Deloitte, за CNBC Make It.

 Тие ќе вклучат повеќе детали што ги „оживуваат кандидатите“, како што се „нивните вештини, нивното влијание, нивната личност, целта што се обидуваат да ја постигнат, што е важно за нив“, рече тој.

„Традиционалниот формат на работна биографија, кој има хронологија на образование, позиции/описи на работни места и долгогодишно искуство, избледува“, рече тој.

 Да се ​​има „совршено“ CV, исто така, не им значи толку многу на работодавците како некогаш, изјави Џулија Полок, главен економист во ZipRecruiter, за CNBC Make It.

 Појавата на ChatGPT и другите алатки засновани на вештачка интелигенција го олесни создавањето на биографии, што значи дека тие се помалку вредни и информативни за работодавците.

„Вашето CV мора да биде совршено, но веќе нема да биде доволно“, рече таа.

Нема повеќе работна биографија? Ако биографијата нема да изгледа исто, дали може целосно да се заменат?

Ризо од Deloitte ги гледа како еволуираат во она што тој го нарекува „дигитални датотеки“. Тие би биле „преносни, поврзани со индустријата и би можеле лесно да се вчитаат во механизам кој одговара на работата“, рече тој.

Полак од ZipRecruiter предвидува сличен развој. „Ќе има се повеќе и повеќе дигитални трансформации, како што се онлајн профили на баратели на работа кои вклучуваат онлајн проверка на дипломи, одобренија и референци, вештини, видео презентации, линкови до мултимедијални производи“, рече таа.

Како што традиционалните резимеа стануваат помалку релевантни за работодавците, може да се појават нови форми на процеси на проверка како дел од апликациите за работа, велат експертите.

 Нови начини на оценување на кандидатите

Може да се појават и нови начини за оценување на кандидатите, рече Ризо.

 „Успеавме да видиме некои интересни еволуции кои вклучуваат померување од листата на вработување кои ги истакнуваат стекнатите вештини и демонстрирање на тие вештини преку поголем почетен скрининг кои вклучува проценки/симулации и активности за решавање проблеми во реално време кое се пресликува во релевантни работни ситуации со кои секој поединец ќе се сретне“, објасни тој.

 Референците и одобрувањата, исто така, би можеле да добијат важност, додаде тој, и да станат дел од идејата на Рис за „дигитални датотеки или досиеа“.

 Иако Ризо не верува во иднината на класичното, традиционално CV, тој мисли дека некој облик од документот или профилот ќе остане. За разлика од него, Полак не очекува крај на своето CV.

 „Совршеното CV никогаш нема да застари. Напротив, тоа ќе стане основен услов. Иако може да има одредени прилагодувања во содржината или во целиот процес на аплицирање“, заклучи таа.

Извор:Bizlife

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...