ЈОГА НА РАБОТНОТО МЕСТО ВО МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ ВИСТИНСКА ПРИДОБИВКА ЗА НАШИТЕ ВРАБОТЕНИ

од 24HR

Импулсот и динамичноста на новото време, наспроти желбата и потребата за време за спокојство и релаксација во секојдневието е ѓаволски тешко да се усогласат и неретко тоа е невозможна мисија. Во услови на кратки рокови, чести состаноци и постојаната борба за подобрување на продуктивноста, воведувањето јога на работното место е вистинска придобивка за вработените.

На тој начин, поттикнуваме поздрава, посреќна и попродуктивна работна средина.

Во Македонски Телеком практикуваме јога на работното место, во нашиот Фитнес Центар – наутро пред работа, или пак по завршување на работниот ден. Причините за воведување на оваа бенефиција за нашите вработени се бројни и воочливи според покажаниот интерес и задоволството на колегите по завршување на часот по јога.  Еве неколку од нив:

  • Го подобруваме менталното здравје

Јогата не е само истегнување и свиткување во сложени пози. Тоа е холистичка практика во која се испреплетени физичките вежби со менталната благосостојба. Со воведувањето јога во работната рутина на нашите вработени им  овозможуваме да се оддалечат од работните бироа, да се ослободат од физичката напнатост и да ги наполнат батериите.

  • Го намалуваме стресот и го зголемуваме фокусот

Јогата е, можеби, најпозната по нејзините ефекти за ублажување на стресот. На работното место, каде стресот честопати е на високо ниво, од непроценлива важност е да им се обезбедат алатки на вработените за управување со стресот. Јога техниките, како што се контролирано дишење и медитација,  се лекот за ситуациите под голем притисок, а тоа пак, доведува до зголемен фокус и концентрација.

  • Го подобруваме физичкото здравје

Часовите поминати седејќи на бироата сериозно  може да направи штета на нашето тело. Во Македонски Телеком, иако нашите вработени имаат стандардизирани бироа, монитори и работни столици, тоа секако не е доволно. Јогата промовира флексибилност, ги зајакнува мускулите и го подобрува држењето на телото. Едноставните истегнувања и јога-пози инкорпорирани во работниот ден успешно се спротивставуваат на негативните ефекти од долготрајното седење, ги намалуваат  болките во грбот и вратот и го подобруваат целокупното физичко здравје.

  • Градиме посилно чувство на заедништво

Јога сесиите на работното место го будат чувството на заедништво кај вработените. Споделувањето практика која промовира благосостојба ја поттикнува тимската работа и другарството. Вработените на јога часовите имаат заедничка цел и интерес, тие се дружат во средина што не е поврзана со работата и градат односи надвор од нивните професионални улоги.

  • Го зајакнуваме моралот и продуктивноста

Инвестирањето во благосостојбата на вработените има директна корелација со продуктивноста. Кога вработените се чувствуваат згрижени и поддржани, нивниот морал и мотивација се издигнуваат. Практицирањето јога доведува до зголемена креативност и способност за решавање проблеми, што, пак, на крајот, се изразува врз целокупната продуктивност.

  • Создаваме урамнотежена работна култура

Воведувањето на јогата на работното место не подразбира само физичко движење, туку станува збор и за прифаќање урамнотежена работна култура. Тоа ја означува посветеноста на организацијата на целокупното здравје на своите вработени, што потврдува дека нивната благосостојба е важна и надвор од нивниот професионален учинок.


Јогата на работното место не е обичен тренд. Тоа е стратешка инвестиција во благосостојбата на вработените. Тоа е доказ за посветеноста на организацијата за создавање поттикнувачка и здрава работна средина. Со негување на физичката и менталната благосостојба преку јога, ние во Македонски Телеком ги користиме придобивките од посреќни, поангажирани и попродуктивни вработени.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...