Како да препознаете стресна работна позиција пред да ја прифатите?

од 24HR

Работата може да ви предизвика многу стрес. Повеќе од половина, 57 % од вработените изјавиле дека ги доживеале ефектите од стресот на работата, како што се емоционална исцрпеност, ниска мотивација и желба да се откажат, според истражувањето на Американската психолошка асоцијација за 2023 година, Work in America.

Токсичниот шеф, големиот обем на работа и недостатокот на флексибилност може да влијаат на вашето искуство. Стресот може да биде и субјективен.

„Она што е најдобро за тебе,можеби нема да биде за некој друг“, рекла Вики Салеми, тренер за кариера во Monster.

„Важно е да направите сопствено истражување пред да прифатите каква било можност за работа за да бидете сигурни дека позицијата е соодветна за вас“, советува експертот за кариера на LinkedIn, Ендрју Мекаскил.

Направете листа на вашите идеални работни ситуации

За да бидете свесни за вашите лични црвени знамиња, ќе треба да разберете како може да изгледа стресот на работа. Запрашајте се: „Како изгледа таа работа со мал стрес и што ти обезбедува работодавецот?“, рече Салеми.

Дали тоа значи работа од дома? Ако работите од дома, дали тоа значи „оставете ја работата на страна и да не размислувате за тоа“ кога ќе заврши работниот ден, додаде Салеми. Дали сте загрижени за идејата за „управување со повеќе проекти или луѓе?“, прашува Мекаскил.

Направете листа на вашите идеални работни параметри и нека ви бидат водич за работата која на крајот најмногу би ви одговарала, пишува CNBC Make It.

Обидете се да контактирате со сегашниот вработен

Потоа, кога аплицирате, постојат неколку начини да се процени дали работата може да биде стресна.

Обидете се да го посетите профилот или страницата на LinkedIn на компанијата за да добиете чувство за нејзините вредности и култура.

„Доколку тие имаат истакнати вредности како што е рамнотежата помеѓу работата и животот, тоа би можело да биде добар показател дека компанијата и дава приоритет на благосостојбата на своите вработени“, истакна Мекаскил.

Можете исто така да контактирате со сегашен вработен за информативно интервју.

„Почитувајте го нивното време и смислете неколку главни прашања на кои би сакале да одговорите, без разлика дали се работи за рамнотежа помеѓу работата и животот, културата на компанијата, што подразбира работата или едноставно „како е да се работи таму?“, додаде тој.

Самото интервју за работа е можност да се процени секојдневниот стрес на работа.

„Подгответе прашања за вредностите на компанијата, културата или како би можел да изгледа дневниот распоред“, рече Мекаскил, додавајќи дека „не плашете се да бидете директни и да барате конкретни примери“.

Внимавајте на какви било знаци и црвени знамиња кои би можеле да ве наведат да верувате дека работата може да биде премногу стресна или неусогласена со вашите вредности и продолжете да поставувате важни прашања во текот на процесот, заклучи тој.

Извор:Bizlife

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...