Кој е твојот спасувачки елек на автентичноста?

од 24HR

Колумна на Викторија Дамчевска -Head of People Operations во GrabIT 

„За да бидеш голем, биди целосен;
Не исклучувај ништо, не претерувај со ништо што не си ти.
Биди целосен во сè. Стави сè што си
Во најмалото нешто што го правиш.
Оти во секое езеро месечината свети со сјај
Бидејќи цвета одозгора.“

-Фернандо Песоа

Одвреме-навреме се појавува збор што толку се користи во професионалните кругови што станува клише и комплетна баналност. Тој збор е автентичност. Живееме во свет каде речиси секоја компанија, индивидуалец, производ, процес, пристап, мислење настојуваат да бидат автентични, а сепак никогаш не сме живееле во период со повеќе лажност и обезличеност. Ставаме безброј филтри на нашите фотографии до точка на непрепознатливост, нашите објави ги пишува ChatGPT (чудно е колку се зголемила фреквенцијата на зборови како „tapestry“ или „tumultuous“ на LinkedIn во последната година), нашите компании сите звучат исто, нивните веб-страници изгледаат слично, имаат исти клучни вредности, нивните фотографии се наликуваат.

Во свет на копирај-залепи, дали знаеме кои сме ние длабоко во нас? Дали мантрата „биди само свој“ е само начин да звучиме транспарентно и зад неа нудиме само корпоративно, празно значење и лицемерие? Дали припаѓаме во нашите компании или се очекува само да се вклопиме? Дали сме само лажни копии на себе на нашите работни места? Дали си ја смалуваме вредноста само за да бидеме прифатени од другите? Дали знаеме кој е нашиот спасувачки елек на автентичноста што може да нè избави од давење во морето на конформизам?

Да бидеш достоен и верен на себе

Автентичноста е мулти-димензионална. Во некои аспекти, таа се дефинира како „да бидеш достоен за прифаќање и верен на својата личност“. Тоа значи да не се цензурираш себеси само за да бидеш попријатен, да не ја правиш твојата личност податлива на промена за да се вклопиш. Таа претпоставува изнесување на твоето вистинско, искрено јас во секој аспект од твојот живот, живеење според твоите основни вредности и бидување оној што си во самата срж на твоето битие. Да бидеш доволно ранлив за да бидеш искрен, да бидеш во контакт со твоите чувства и да ги препознаеш какви што се, да бидеш самосвесен, да ја тргнеш твојата социјално прифатлива маска. На работното место, автентичноста значи дека се чувствуваме доволно безбедни да не го криеме нашето мислење, без да се плашиме од потенцијалните последици. Тоа е да ја кажуваме нашата вистина без да бидеме изолирани од нашите колеги кои не го делат нашето гледиште. Не значи дека треба да ги споделуваме сите вредности на компанијата и да се менуваме, само да бидеме оние кои сме.

Во организациската средина, автентичноста не значи прекумерно споделување на нашите лични животи, или нашите политички или религиозни тенденции, бидејќи тие теми не се ни од сам старт за пошироката публика на работа. Треба да умееме да ги читаме социјалните сигнали, да ја процениме близината со публиката и да оцениме дали тајмингот е како што треба, пред да преминеме на почувствителни теми (Ако не сте сигурни дали треба да споделите нешто со вашите колеги, користете го овој тест).

Автентичноста на работното место не значи користење на нецензурирани изрази — таа претставува споделување на приказни и предизвици, да се биде ранлив кога е соодветно на контекстот и не без причина. Постојат темни страни на бидувањето автентичен без читање на социјалните сигнали или контекст и треба да бидеме свесни за тоа. Но, дури и со ризици, ефектите на автентичноста водат до позадоволителен професионален и личен живот.

Јазикот на „мекушите“ со некои цврсти факти

И ако го читате ова но не сте големи поддржувачи на чувствителниот јазик на „мекушите“ и мислите дека ранливоста, транспарентноста или автентичноста се само уште една корпоративна измама за да се направи една компанија поатрактивен работодавач, дозволете ми да кажам дека ја пропуштате поентата. Автентичноста е опиплива во однос на резултатите, а недостатокот од неа има уште полоши видливи последици.

Запрепастувачки дури 92% од испитаниците од Ген З ја избрале автентичноста како најважна лична вредност, дури и над идните планови или збогатувањето. Докажано е дека можноста да го покажеш твоето вистинско „јас“ на работа е позитивно поврзана со работната ангажираност, задоволството од работата и перформансите.Вработените кои се чувствуваат дека можат да бидат искрени на своето работно место, повеќе го изразуваат своето мислење бидејќи се чувствуваат дека се важни, дека прават разлика и дека се прифатени.Вистинската припадност е целосната спротивност на вклопувањето. Вистинската припадност е додавање на вредноста и културата, не да се биде обликуван од нив. Автентичното лидерство, одраз на лидерите кои не се плашат да бидат транспарентни или ранливи, од друга страна, е силен предвидувач на задоволството на вработените, иако стариот, но се надевам застарен стереотип е дека лидерите се слаби ако ја покажат својата човечка страна.

Бројките говорат многу, а сепак нашите компании не создаваат искуства кои го поттикнуваат чувството на припадност и прифаќање. Според истражувањето, 3 од 5 вработени кријат нешто од својот работодавач, иако, 3 од 4 тврдат дека нивните компании ја ценат индивидуалноста над конформизмот, а 64% тврдат дека искусиле негативни последици кога откриле нешто за себе, или пак биле целосно игнорирани. Повеќе од половината испитаници тврдат дека небидувањето автентични на работа имало штетни последици врз нивното ментално здравје. Оваа вредносна и емоционална дисонанца докажано предизвикува работен стрес и прегореност и индиректно, ја зголемува стапката на флуктуација и абсентизам. Автентичноста исто така е поврзана со зголемување на животното задоволство и намалување на стресот. Тоа е начин да се гради доверба и да се даде значење на нашите идентитети. Обидот да се вклопите било каде може само да ви даде краткорочни задоволства, но може да се прегори толку многу што жалењето ќе трае долго. Ако се приморувате да се вклопите некаде, можеби тоа некаде не е за вас.

Менување на личностите и маските

Ако зборувате други јазици подложни сте на феноменот наречен префрлање на код (codeswitching), што значи менување на различни јазици (кодови) кои ги користи еден говорител.Но, феноменот не запира тука: некои истражувања покажуваат дека луѓето дури чувствуваат дека добиваат различна личност кога зборуваат на друг јазик, зависно од мислењето, судот спрема јазикот што го има говорителот (како течен говорител на италијански и англиски, овие две мои „личности“ се различни и целосно се согласувам со ова). Префрлањето на код исто така има пошироко значење: приспособување на личните карактеристики за да се вклопат во правилата на одреден социјален контекст (исто така познато како маскирање). Ова создава потреба, во нашиот случај, за вработените да ги намалат, занемарат или исклучат одредени делови од својата личност и идентитет за да се усогласат со нормите, да ја задоволат примарната потреба да бидат прифатени од другите и да „припаѓаат“. И целосно ги разбирам причините зошто се обидуваме да „припаѓаме“ на работното место, но треба да ги имаме на ум последиците од долготрајно маскирање. Кога стануваме приморани да го зборуваме јазикот на компанијата, ние престануваме да бидеме целосно ние.

Практикување и поттикнување на автентичности

Ако водите компанија која ги цени вработените, не само затоа што тоа изгледа убаво во огласите за работа, туку навистина што ги цени, тогаш веројатно се прашувате како да направите од вашата компанија средина која поттикнува култура на автентичност. И не, не е со тоа што нема да имате проблем со тетоважи, пирсинг или облеката на вработените. Не одете подалеку, сè треба да започне со вас и водењето преку пример. Ако сте некои кои никогаш не признаваат грешки, кои никогаш не се ранливи, кои не се свесни за своите добри и лоши страни, кои не се транспарентни, туку се кријат зад сложени зборови и реченици, особено кога давате фидбек, не е веројатно дека вашите вработени ќе бидат автентични. Едноставното „биди свој“ не би помогнало. Слушајте ги вашите вработени за да разберете, не само за да одговорите, како што обично правиме, ставајќи го фокусот на нас во разговорот. Бидете свесни за разликите и прифатете ги, разликите носат нова енергија во компаниите.

Често компаниите бараат луѓе кои се копија на нивните најдобри вработени. Иако тоа е стратегија што звучи добро, на долг рок ќе нè ограничува од нови идеи, енергија и свежи перспективи. Поттикнувајте отворање на мислења и валидирајте го нивното влијание врз организацијата. Прославувајте победи, но исто така прифаќајте неуспеси како нормален дел од секој работен процес. Ќе создаде психолошка безбедност, а тоа оди рака под рака со автентичноста. Приоритизирајте благосостојба бидејќи често забораваме кои сме навистина во потрагата по совршенство.

Или, како што вели една изрека на еден НФЛ тренер во книгата на Брене Браун „Braving the wilderness“:

„Нема збор дека е полесно да се управува со култура на „вклопување“. Поставуваш стандарди и правила. Водиш со „издржи или замолчи“. Но, пропушташ вистински можности — особено да им помогнеш на твоите членови на тимот да ја најдат својата цел. Кога туркаш култура на „вклопување“ пропушташ можност да им помогнеш на луѓето да го најдат својот личен двигател — она што доаѓа од нивните срца. Водење за вистинска припадност е за создавање култура која ја слави уникатноста. Што најдобро им служи на лидерите е разбирање на најдобрите напори на твоите играчи. Мојата работа како лидер е да ги идентификувам нивните уникатни дарби или придонеси. Силниот лидер ги привлекува играчите кон длабоката верба во себе.“

Но, ако не најдеме начин како да бидеме автентични на нашето работно место поради најразлични причини, а сме во неможност да ја промениме нашата работна позиција со нешто што повеќе одговара на нашиот дух и личност, сепак треба да најдеме бар мал сегмент од нашиот личен живот каде ќе бидеме свои. Како што Брајан Литл во неговата Me, Myself and Us: The Science of Personality and the Art of Well-Being препорачува најдување на лични проекти кои ни значат многу, во кои ќе можеме да бидеме свои и кои ни носат радост во животот се нешто што може да ни ја отклучи благосостојбата.

Размислував за моето автентично јас во последните неколку години, тргнувајќи на потрага за да најдам значење, да се откријам наново и да дознаам која навистина сум. Но она што го најдов на ова патување е некоја што постоела во мене цело време. Читањето, интроспекцијата и трагањето во себе ми помогнаа да ги исчистам слоевите на конформизам и маските кои се социјално прифатливи и за кои ни требаат години да ги ставиме. Го прифатив моето целосно битие, со сите меки делови и остри рабови. Пишувањето отсекогаш било мој начин за борба за мојата автентичност и сум благодарна на луѓето кои ги читаат моите колумни како мои придружници на моето патување кон автентичноста.

За авторот:

Викторија Дамчевска е HR професионалец со неколкугодишно искуство во регрутација и менаџмент на човечки ресурси. Моментално работи во GrabIT како Head of People Operations. Има магистрирано на Сити Колеџот при Универзитетот Шефилд на отсекот EMBA in HR.

0 коментар
1

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...