Нарцисоидно однесување на работното место

од 24HR

Колумна на Татјана Јанева – консултант со долгогодишно искуство во областа на човечките ресурси.

Нарцизмот на работното место може да се појави во секое време, но е тема што вообичаено не се дискутира; сепак, неговото постоење може да им наштети на тимската работа, продуктивноста и благосостојбата на работното место. Долгорочните последици од нарцисоидното однесување на работното место може да бидат значителни. Имајќи го ова во предвид, време е тимовите за човечки ресурси и лидерство да разберат како нарцизмот се претставува кај поединците за да можат да го извлечат максимумот од нивниот работен однос и да им помогнат на тимовите да работат поефикасно.

Што е нарцизам?

Нарцизмот е растројство на личноста кое се карактеризира со претерано чувство на самобитност и често ја маскира ниската самодоверба. Нарцисоидните луѓе имаат длабока потреба за внимание и восхит и покажуваат однесување кое е егоцентрично и себично.

Прва задача е да научите да идентификувате нарцис на работното место.

Без разлика дали намерно или не, нарцисите имаат репутација на гуруа на манипулации. Тие поседуваат многу восхитувачки квалитети: интелигентни, шармантни, самоуверени, ориентирани кон резултати, навидум компетентни и приемчиви на пофалби и восхит. За жал, тој првичен шарм брзо отстапува место на студенило, ароганција, поагресивни манипулации и емоционална дистанца поради недостаток на емпатија и разбирање.

Како да забележите нарцис на работното место?

Нарцис на работното место е опишан како:

• Се бори да прифати и да даде фидбек

• Не ги зема во предвид мислењата на другите луѓе или не ги вклучува во разговори за решавање на проблеми или промени

• Зголемено чувство на привилегија

• Потреба за восхит, афирмација и пофалба од другите

• Често донесува одлуки индивидуално и без вклучување на други членови на тимот

• Користење на страв, вина, срам, казнување и манипулација за да се постигне усогласеност и контрола

• Покажување исклучително конкурентно однесување

• Преземање лична заслуга за работата на поединци или тимот

• Став кој знае се, исклучително конкурентен и шеф

• Се фокусира да привлече внимание на најмоќните луѓе во организацијата

• Покажува знаци на нарцисоидно однесување, како што се грандиозно чувство за самобитност, фантазиран талент или стручност или ароганција

Барањето нарцисоидни личности на работното место не е луксуз – тоа е неопходност.

Кога нарцисоидна личност станува токсична поради тоа што перформансите и културата на компанијата се компромитирани, време е да се вклучите и да се справите со проблемот.

Како да се справите со нарцис на работното место:

• Документирајте го однесувањето доследно

• Презентирајте опции наместо заклучоци

• Добијте јасност и согласност за очекувањата

• Комуницирајте со другите и имајте сведоци

• Избегнувајте лични разговори

• Преместете го нарцисоидниот вработен на друга работна позиција

На крајот поставете си граници и држете се до нив. Нарцисите имаат тенденција да ги искористуваат другите, затоа поставете си некои јасни параметри во однос на тој колега и држете се до нив. Секогаш бидете професионални, фокусирани на работата. Невозможно е да контролирате туѓо однесување и чувства, но можете да ги контролирате своите.

За авторот:

Татјана Јанева е консултант со долгогодишно искуство во област на човечки ресурси. Ентузијастична, креативна и енергична личност која со развој на вработените и усогласување на сите функции на човечките ресурси го оптимизира растот на организациите и генерира брзи резултати.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...