Новата улога на HR-от во време на Ковид-19

од 24HR

Повеќето организациски лидери и другите засегнати страни сфатија дека во економијата на знаење, конкурентската предност може да се постигне само со фокусирано внимание и ефективно управување со човечките ресурси.

Активностите на човечките ресурси вклучуваат развој и управување со програми дизајнирани да ја зголемат ефективноста на една организација што опфаќа цел спектар на креирање и негување на односот работодавач – вработен. Повеќето организациски лидери и другите засегнати страни сфатија дека во економијата на знаење, конкурентската предност може да се постигне само со фокусирано внимание и ефективно управување со човечките ресурси.

Сепак, и покрај тоа, функцијата на човечките ресурси генерално не го добива своето соодветно признание. Многу деловни лидери и извршни директори го ценат човечкиот капитал, но не и луѓето задолжени за управување со него.

Ова може да се должи на многу причини, вклучително и до одреден степен неуспехот на професионалците за човечки ресурси ефикасно да го покажат својот придонес со додадена вредност во една организација. За време на пандемијата „Ковид-19“, лидерите за човечки ресурси во организациите ширум светот се соочија со нови предизвици и мораа да се засилат правејќи иновативни и стратешки напори за да им помогнат на своите организации да се справат со предизвиците на работното место поврзани со пандемијата.

HR-от беше повикан експедитивно да развие најразлични програми и политики како што се политики за работа од далечина, здравје и безбедност на вработените, нови начини за ангажирање на таленти, програми за управување со проблеми со менталното здравје и вознемиреност меѓу работната сила, планови за континуитет во работењето и за одржување на вработените ангажирани, пренесувајќи пораки за надеж и мотивација и последно, но не и најмалку важно, радикално управување со промените и промовирање на негување и грижа за културата во рамките на организациите.

Дејв Улрих, таткото на современиот HR, во многу прилики нагласи дека практичарите за човечки ресурси мора да се трудат да дадат вредност. Во својата книга “The HR Value Proposition”, тој вели: „HR практиките мора да создадат вредност во очите на инвеститорите, клиентите, менаџерите и вработените“.

Кога некој чита за улогата на човечките ресурси за време на пандемијата, се зачудува кога ќе види колку требало да се направи за да се извршат сите тие активности. Од стратешки аспект, HR-от мораше да биде стратешки играч во вистинска смисла и мораше за кратко време да одговори на сите прашања поврзани со човечки ресурси со кои се соочуваа организациите за време на пандемијата. Пандемската криза на тој начин обезбеди можност за професионалците за човечки ресурси да иновираат и да создадат програми и политики со додадена вредност.

Голема промена за време на пандемијата е забележана и во многу прогресивни човечки ресурси, каде што фокусот со право се префрли од „една големина одговара на сите“ на политики ориентирани кон луѓето, каде што се поддржуваат вработените, а позитивното искуство на вработените стана врвен приоритет за менаџментот. Дополнително, зголемената употреба на технологија отвори нови можности за учење на вработените и мобилизација на знаењето.

Па, што значи тоа за човечките ресурси? Ковид-19 обезбеди идеална можност за многу лидери за човечки ресурси храбро да ги натераат засегнатите страни да го сфатат нивниот огромен придонес во управувањето со работната сила за време на пандемијата. Тоа е можност да се изгради поголема почит кон професијата „човечки ресурси“, како и за самите оддели за човечки ресурси.

Конечно, време е повторно да се анализира и репозиционира HR-от, и време е да се здружи со организациското раководство за да создадеме организации со фокус на емпатија, грижа, достоинство и почит кон вработените.

И на крајот, важно е да се каже дека не постои попогодно време за човечките ресурси да направат свесен напор да ги пренесат своите вредни придонеси користејќи ги последиците кои ги предизвика „Ковид 19“ како доказ дека е навистина стратешки играч за организацијата и нејзиното раководство.

Исто така, време е за човечките ресурси да ја потврдат својата улога, да бидат храбри и да продолжат да создаваат пост-Ковид-19 свет на работни политики и системи кои даваат освежен изглед на функцијата за човечки ресурси.

Времето за дејствување е сега.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...