Вработените во најсреќната земја во светот ги користат овие 3 ФРАЗИ на работа

од 24HR

Финска е најсреќната земја во светот седма година по ред, според најновиот Светски извештај за среќа. Два главни фактори им помагаат на Финците да најдат среќа како вработени: високо ниво на доверба во институциите и колегите, како и силен фокус на рамнотежата помеѓу работата и приватниот живот, рече Мика Макитало, извршен директор на HappyOrNot.

Компанијата со седиште во Финска прави копчиња за повратни информации за смешковци кои се користат на аеродромите и другите малопродажни простори низ светот. Вработува 56 луѓе во Финска, кои се од 15 различни националности, како и околу 15 луѓе во САД и околу 5 работници во Велика Британија.

Како бизнис лидер, Макитало тврди дека постојат три фрази кои особено го одразуваат финскиот менталитет околу наоѓање среќа и задоволство на работа.

Вработените треба да знаат дека „никој не се раѓа професионалец“

Во суштина, оваа фраза нагласува дека „секогаш има што да се научи“, истакна Макитало.

Таа има за цел да ги поттикне луѓето да ја вршат својата работа добро, дури и ако сè уште учат.

„Ако сонувате за нешто, работете за тоа. Аплицирајте за позициите кон кои се стремите“, советуваше тој.

Експертите се согласуваат дека начинот на размислување за раст на работа, или верувањето дека можете да ги подобрите своите вештини преку пракса, е пожелен квалитет за работоспособниот работник.

Финската фраза исто така нагласува дека е во ред да се прават грешки во процесот на учење, се додека ги користите тие искуства и конструктивните повратни информации за да се подобрите.

Тоа е утешно. Не е потребно или не се очекува да совладате нешто на првиот ден. Имајте милост спрема себеси, нагласи тој.

Сериозни деловни прашања се решени“

Оваа фраза доаѓа од класичниот фински роман „Непознатиот војник“ и се користи за да се каже дека тим војници ќе се погрижат за работите што се очекуваат од нив, рече Макитало. По завршувањето на задачата, тие се согласија со идејата да бидат „кокошки на слобода“: ја завршија својата работа и ќе го искористат остатокот од своето време како што им одговара.

Настрана смешните слики, Макитало рече дека фразата има за цел да ги нагласи хиерархиите вообичаени во финските работни култури. Главниот заклучок е: „Се што е итно ќе се реши“. Ама нас не нè интересираат структури, газди – не доаѓајте да ми кажувате што да правам. Знам што треба да направам. Поставив и приоритети“.

Како извршен директор, Макитало поддржува слушање повратни информации директно од неговите вработени.

„Секој во организацијата може да дојде кај мене и да каже: „Мика, тоа нема смисла. Направете ја вашата стратегија правилно“. Мислам дека тоа е добар фидбек, особено ако се заснова на факти“, нагласи тој.

Финските работници може да имаат различни улоги и надзорни одговорности, но „сите ние сме еднакви придонесувачи, а тоа го засилува тоа“, вели Макитало.

Исто така, го спречува однесувањето на микроуправување и може да ги поттикне работниците да преземат сопственост над нивната работа. „Кога сите во организацијата ја знаат стратегијата и визијата, тие можат сами да дејствуваат и не треба да им се кажува што е потребно“, додаде тој.

Продолжуваме понатаму“

Друга фраза е „да продолжиме понатаму“ која треба да им помогне на луѓето да ги надминат предизвиците.

Постои начин на размислување: да не се грижиме, да не се задржуваме на тоа, ќе се води сметка кога ќе одиме напред, пишува CNBC Make It.

Оваа фраза може да се појави за време на долг состанок каде што луѓето не можат да одлучат за следната точка на дејствување. Во одреден момент, истакна Макитало, мора да се оди напред.

„Идејата е, ајде да ги завршиме работите. Значи има начин на размислување: да не се грижиме, да не се задржуваме на тоа, за тоа ќе се води сметка кога ќе тргнеме напред“, заклучи тој.

Извор:Bizlife

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...