5 совети за подобра регрутација преку портали за вработување

од 24HR

Ако вашиот тим брзо се шири и потребни ви се квалитетни кандидати, порталите за вработување се најбрзиот начин да дојдете до нив.

Практиките за вработување напредуваат со технологијата и постојано менување на пејзажот за кариера. Веб-страниците за вработување можат да ви дадат конкурентска предност што ви е потребна за да ангажирате врвни таленти.

Додека работодавците и страниците за кариера на компаниите се традиционални методи за вработување, порталите за вработување стануваат попопуларен и помодерен пристап поради нивната едноставност, иновативна технологија и фактот што толку многу баратели на работа ја започнуваат својата потрага таму.

Порталите за работа го рационализираат процесот на вработување на секој чекор од патот. Тие ви заштедуваат време и пари и ви даваат доверба дека секогаш го добивате најдобриот достапен кандидат.

Еве пет совети за наоѓање квалитетни вработени преку сајтови за вработување.

Напишете волшебен оглас за работа

Вашиот оглас за отворено работно место треба да ги инспирира барателите на работа да аплицираат. Тоа веројатно би можело да биде првиот впечаток на некој за вашата компанија, па затоа сакате да бидете сигурни дека ќе ја искористите оваа можност.

Освен основните информации за позицијата, не заборавајте да ги нагласите клучните придобивки и на што најмногу се гордее вашата организација. Сакате да привлечете кандидати кои споделуваат исти вредности, па пишувањето опис на работното место што ќе ги опфати придонесите на оваа личност додаваат вредност на компанијата и може да ја направи целата разлика.

Оптимизирајте го описот на работата

Веб-страниците за вработување во разни компании го олеснуваат наоѓањето релевантни позиции. Барателите на работа можат да ги филтрираат огласите според критериуми како ниво на искуство, индустрија, локација итн.

Имајте го ова на ум кога пишувате описи на работни места и наслови. Обидете се да го генерализирате јазикот што го користите наместо да користите корпоративен жаргон што може да биде нејасен за барателот на работа што го прегледува вашиот оглас.

Искористете ги премиум опциите

Инвестирањето во премиум можности што ги нудат сајтовите за работа носи ефикасност во вашите процедури за вработување. Голем број портали за вработување користат моќна технологија за совпаѓање со вештачка интелигенција за да ги открие најсоодветните апликанти. Таа технологија ги користи критериумите што ќе ги поставите и ви овозможува да поканите луѓе да аплицираат на вашиот оглас.

Изградете база со кандидати

Тајмингот може да биде од голема важност кога барате нови вработени. Само затоа што некој не одговара за тековното работно место не значи дека нема да се појави вистинската можност. Многу портали за вработување, имаат интегрирани системи за следење на апликации овозможувајќи ви да управувате со процесот на вработување од регрутирање до onboarding. Некои сајтови за работа, исто така, ви дозволуваат да изградите база на податоци за кандидати и резимеа кои подоцна може да ги искористите. Ова го рационализира вработувањето со тоа што ќе ви овозможи да ги повикувате луѓето со кои веќе сте разговарале.

Промовирајте го вашиот оглас

Откако ќе имате волшебен опис на работата, поттикнете ги вашите сегашни вработени да го споделат огласот со нивната мрежа. Упатувањето на вработените може да ви заштеди чекор бидејќи тие знаат дали некој ќе биде квалификуван за некоја улога или вашата култура.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...