5 знаци кои покажуваат дека сте спремни за отказ

од 24HR

Кога да се откажете? Понекогаш е тешко да знаете кога да ја напуштите работата и кога да останете. Овие совети можат да ви помогнат малку да ја олесните таа одлука со пет знаци дека сте подготвени за нова можност, но што да правите понатаму.

Да се ​​откажете од работата е голема одлука, и има многу причини зошто може да одлучите дека е време да заминете. Можеби сте заинтересирани да истражите друга можност или сте возбудени од нов предизвик. Или можеби се чувствувате незадоволни од вашата моментална улога. Можеби е време да ја напуштите работата кога веќе не сте мотивирани да ги извршувате секојдневните задачи, се чувствувате преморени или сакате да се префрлите од вашата моментална позиција на понапредна позиција.

Ова се неколку знаци дека можеби е време да ја напуштите вашата работа и да добиете подобра која поефикасно ги задоволува вашите потреби.

Не е невообичаено некој да сака да ја напушти работата. Всушност, повеќе луѓе моментално ги напуштаат своите работни места во потрага по подобри можности отколку во претходните години.

Но, како да знаете кога е време да продолжите понатаму? Како да ја напуштите работата? Планирајте за иднината додека преминувате од една работа на друга со неколку совети кои можат да ви помогнат да одредите кога е време да се откажете.

5 знаци дека сте подготвени за нова можност
Еве неколку знаци што треба да ги барате за да потврдите дека е време да се префрлите на ново место:

1 Сакате простор за растење

Се чувствувате како да сте го допреле врвот во вашата моментална компанија? Тогаш можеби е време да барате нова работа која овозможува поголема мобилност и можности за унапредување. Кога ќе почувствувате дека сте ги исцрпиле своите вештини и таленти на една позиција, време е да продолжите понатаму.

Покрај тоа што не можете да напредувате во компанијата, недостатокот на потенцијал за раст може да изгледа и како недостаток на можности да ги изградите своите вештини. Ако вашата компанија не ве охрабрува да ги проширите вашите вештини како вработен, размислете да барате работодавач кој ќе ви овозможи да присуствувате на конференции, да добивате сертификати и да го проширите вашето образование на начин што ќе има корист и за вас и за вашиот работодавец.

2 Имате проблеми со претпоставениот

Ако има претпоставен или шеф со кој често се судрите, тоа најверојатно ќе влијае на вашите секојдневни должности.

Ова ќе изгледа различно во зависност од ситуацијата, но земете го како предупредувачки знак ако имате шеф кој не ве почитува, не е достапен кога ви треба помош, е критичен за вашите перформанси, но не нуди насоки. -управува, или едноставно не покажува ценење за вашата напорна работа.

Уште потешко е кога проблемите со вашиот претпоставен не се резултат на нешто што сте направиле, туку разлика во личноста. Ова е незгодно затоа што не можете да промените нечија личност.

3 Се чувствувате потценети

Има неколку работи полоши од чувството дека вашата напорна работа не чини. Тоа не значи дека ви треба златен медал на крајот од секој работен ден, но значи мало признание. Мотивирачки е кога чувствувате дека вашата работа прави разлика, а многу луѓе го бараат тоа чувство на самопочит во својата професија.

Некои примери каде што можеби се чувствувате потценети може да се поврзани со платата (не се чувствувате како да заработувате доволно), недостатокот на благодарност (ретко добивате усна потврда дека работите добро) или отворена критика (наместо конструктивна критики, често добивате остри или негативни критики).

Разговарајте директно со вашиот шеф ако се чувствувате потценети. Ако вашите чувства се потврдени, размислете да го поднесете вашето писмо за оставка. Може да ја отвори вратата за промени, или во вашата организација или во нова.

4 Се чувствувате немотивирано

Ако се чувствувате како да се присилувате да одите на работа секој ден или да бидете продуктивни кога ќе стигнете таму, можеби е време да продолжите понатаму. Некои причини зошто можеби немате мотивација може да бидат неможноста да се поврзете со вашите соработници, исцрпеност или нерамнотежа помеѓу работата и животот.

Ако редовно се борите со мотивацијата, тоа може да биде знак дека вашиот работен распоред е премногу ригорозен или дека компанијата едноставно не е за вас. И понекогаш тоа не е нужно едно нешто што придонесува за недостаток на мотивација, туку голем број фактори кои го отежнуваат фокусирањето и вложувањето време и труд за да ги завршите вашите секојдневни задачи.

5 Забележувате висока стапка на обрт

Во некои случаи, високата стапка на флуктуација е показател за здравјето на компанијата и може да биде знак дека нешто не е во ред внатрешно. Кога гледате луѓе кои доаѓаат и си одат, тоа може да биде показател дека напуштањето на оваа работа е вашата најдобра опција.

Високата стапка на обрт може да значи и дека културата на компанијата не е она што треба да биде. Или можеби компанијата минува низ тешки времиња и вработените едноставно се туркаат над нивниот капацитет, што доведува до чувство на стрес и незадоволство од работата.Без оглед на причината, земете ја високата стапка на флуктуација како црвено знаме.

Што треба да направите пред да се откажете?
Ако имате некој од овие знаци дека е време да ја напуштите работата, можеби ќе сакате да пробате неколку работи пред да донесете цврста одлука да ја напуштите. На пример, кога станува збор за мотивација или проблеми со вашиот претпоставен, има ли нешто што можете да направите за да ги подобрите?

Американското здружение за менаџмент предлага вработените прво да се запрашаат што можат да направат за да ја подобрат ситуацијата пред веднаш да го обвинат својот шеф за проблеми на работа. Фокусирајте се на себе. Што можете да промените за да ја подобрите врската? Сè што можете да контролирате се вашите сопствени постапки, реакции и чувства.

Обидете се да заземете објективен став и да ја анализирате динамиката на врската и вашето целокупно место во компанијата. Погледнете дали можете точно да одредите што придонесува за конфликт со вашиот шеф или недостаток на мотивација. Ако сè уште се борите или сè уште се справувате со други фактори како што е недостатокот на потенцијал за раст, контактирајте и разговарајте со вашата компанија. Размислете за вашата идеална положба и како таа изгледа за вас.

Извор:Bizlife

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...