Како да преживеете работејќи во отворена канцеларија?

од 24HR

Изразот „мојата вратата секогаш е отворена“ полека исчезнува од устата на деловните луѓе во последните децении, бидејќи се помалку вработени всушност имаат свои канцеларии со врати.

Со помалку личен простор и недостаток на приватност доаѓаат поголеми предизвици, особено за луѓето кои не се навикнати на „отворени канцеларии“ или не им одговараат.Заедничките работни простори можат директно да влијаат на деловните резултати на целата компанија, бидејќи можат да ја намалат продуктивноста на вработените. Меѓутоа, ако сте само вработен и не можете да влијаете на архитектонските одлуки на претпоставените, единствено што треба да направите е да се прилагодите и – да го извлечете најдоброто од новосоздадената ситуација. Еве неколку совети како да „преживеете“ работејќи во отворена канцеларија:

1. Користете ја посебната соба за состаноци

Сепак, повеќето компании имаат посебна сала за состаноци и кога никој друг не ја користи таа просторија – вие ја користите. Во него, можете да водите поважни телефонски разговори или да работите на тешки проекти сè додека некој навистина има закажан состанок во него. И по состанокот можете повторно да се вратите назад.

2. Користете го „златното правило“ со колегите

Не комуницирајте премногу гласно на телефон или не јадете на вашето биро и обидете се да влијаете на вашите колеги да се однесуваат на ист начин. Поставете им пример на другите за тоа како секој треба да се однесува во отворена канцеларија.

3. Не го заземајте просторот на вашите соседи

Освен гласни телефонски повици или музика кои дефинитивно „навлегуваат“ во туѓиот работен простор, не се „ширете“ ни низ канцеларијата со вашите работи. А потоа обидете се да го воведете тоа правило на целиот работен тим.

4. Отворено комуницирајте

Ако некој од вашите колеги не е свесен за фактот дека делите заеднички работен простор и не покажува намера да го промени своето однесување, направете дипломатски разговор со него/неа и обидете се да најдете заеднички јазик. Обидете се да го избегнете она што всушност е единственото нешто што ви преостанува – да се жалите кај претпоставениот.

5. Користете слушалки

Тоа е најмалку наметливиот начин да се елиминира бучавата и одвлекувањето на вниманието кај безброј колеги. Додека работите, можете да ја слушате вашата омилена музика или нешто за да се опуштите, а можете да најдете и слушалки за „намалување на шумот“, односно оние што го намалуваат надворешниот шум. А ни тампони за уши не се страшно решение – освен визуелниот впечаток.

6. Бидете трпеливи

Можеби само ви треба време да се навикнете да работите во отворена канцеларија, па обидете се да гледате на тоа со други очи. Обидете се со различни пристапи за да ја направите новата ситуација што е можно поудобна.

Ако тоа воопшто не ви функционира, а официјалната политика на компанијата го дозволува тоа, разговарајте со вашиот претпоставен за можноста за флаксибилно работното време, односно да дојдете рано на работа додека другите колеги се уште не се таму или да останете по нормалното работно време. кога другите веќе си заминаа дома.

7. Искористете ја ситуацијата

Работата во отворена канцеларија има свои предности. Чувајте ги очите и ушите отворени за се што се случува во канцеларијата, слушајте ги колегите и обидете се да дознаете како работат поуспешните или попродуктивните колеги.

8. Прашајте за можноста да работите од дома

Ако работата во отворена канцеларија воопшто не ви одговара и не можете да се навикнете, разговарајте до вашите претпоставени за можноста да работите од дома. Ако ова не постои во вашата компанија, предложете му мал експеримент на вашиот шеф – да започне со работа од дома еден ден во неделата, и ако се покаже дека е успешна и – што би било идеално – ја зголемувате вашата продуктивност, полека зголемувајте бројот на денови во неделата кога работите ќе работите од дома. И не заборавајте да го пофалите вашиот шеф бидејќи е многу кул и модерен, па ја воведува модерната практика на работа од дома во бизнисот на компанијата.

Извор:Stratego

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...