Можеби е време да ја напуштите работата

од 24HR

Останувањето во лоша ситуација може да ви го скрши духот и да ви ја убие душата ако останете во неа предолго. Ќе се напаѓате себеси и можеби ќе станете негативниот вработен кој сите го избегнуваат.

Иако напуштањето на работата никогаш не е лесна одлука и не треба да се донесе во моментот, постојат причини зошто тоа некогаш може да биде најдобрата опција. Размислете дали тоа се однесува на вашата ситуација.

Многу проблеми може да се решат со подобра комуникација или попредизвикувачки можности на вашето моментално место на работа. Сепак, тоа не е секогаш случај. Понекогаш, едноставно не успева, а овие неколку ситуации се добри примери зашто е добро да ја напуштите моменталната работа:

  • Вашата компанија доживува надолна спирала, губи клиенти, губи пари и преовладуваат гласини за можно затворање, банкрот и неуспех. Работењето секој ден е се потежок… Високи лидери на компании се состануваат зад затворени врати. Вработените се сите исплашени, бараат нови работни места, а општото опкружување стагнира и предизвикува вознемиреност.
  • Вашиот однос со вашиот менаџер е нарушен .Побаравте помош за да ја поправите врската, но знаете дека не може да се опорави. Без оглед на причината, треба внимателно да погледнете, можеби дури и да разговарате со вашиот менаџер за ситуацијата, шансите за промена кон подобро се мали ,време е да ја напуштите работата и да продолжите понатаму.
  • Вашата фаза во животот е променета. Можеби сте се ожениле или сте имале бебе и платата и бенефициите повеќе не ги поддржуваат вашите животни потреби. Треба да продолжите кон подобри можности за поддршка на вашето семејство. Направете го ова без жалење откако ќе утврдете дека нема нови можности кај вашиот сегашен работодавец што би можеле да ја променат ситуацијата.
  • Вашите вредности се во спротивност со корпоративната култура. Можеби вашата компанија е нерамноправна.Вашата компанија прави годишни истражувања за задоволството на вработените и мислите дека тоа е губење време. Вашата компанија е хиерархиска и сакате да влијаете на секој аспект од вашата работа.Без разлика каде е судирот, недостатокот на усогласеност со корпоративната култура ќе го уништи вашиот став на работа. Заминете брзо штом ќе го идентификувате овој културен судир. Ситуацијата нема да се подобри, а придржувањето може да ве натера да ја мразите работата.
  • Престанавте да се забавувате и да уживате во вашата работа. Без разлика што се променило на вашето работно место, кога се плашите да одите на работа наутро, време е да ја напуштите работата. Само направете внатрешно размислување за тоа дали сте често отпорни на промени.
  • Вашата компанија е етички оспорена. Можеби менаџерите ги лажат клиентите за квалитетот на производите или за деновите во кои производите ќе се испорачуваат. Станувате свесни дека компанијата краде информации од конкурентите. Без оглед на прашањето, не останувајте во организација каде што вашата етика не е синхронизирана. Заминете што е можно побрзо ако немате начин да влијаете на поетичко однесување.
  • Вашето ниво на стрес е толку високо на работа што влијае на вашето физичко или ментално здравје и на вашите односи со пријателите и семејството. Внимавајте на знаците на исцрпеност и ако не можат да се излечат, продолжете понатаму.
  • Вие сте без предизвик, ви треба поголема одговорност и сакате да барате можности кои едноставно не постојат за вас во вашата моментална организација. Ги истражувавте моменталните и потенцијалните опции и тие се ограничени. Можеби сте подготвени да ја напуштите работата и да се нурнете во нови можности.

Новата можност е голем предизвик во вашата кариера.Се среќа!

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...