Прашања кои ќе ги добиете на интервјуто за работа и како да одговорите!

од 24HR

Секое интервју за работа па дури и на веќе искусен кадар е стресно и не секогаш поминува во најдобар ред,од различни причини и околности.Но еве неколку прашања кои ке ве подготват да бидете спремни за следното интервју:

1.Кажи ми нешто за тебе?

Ова прашање изгледа едноставно, многу луѓе не успеваат да се подготват за него, но тоа е клучно. Еве го одговорот: не ја давајте вашата целосна историја на вработување (или лична). Наместо тоа, дајте говор – концизен и привлечен и што точно покажува зошто сте вистинските погодни за работата. Писателот на  и со MUSE советник за кариера во МИТ, Лили Џанг препорачува да се користи сегашна, мината, идна формула. Разговарајте малку за вашата моментална улога (вклучувајќи го опсегот и можеби едно големо достигнување), потоа дајте малку позадина за тоа како сте стигнале таму и искуството што го имате што е релевантно. Конечно, разгледајте зошто ја сакате – и би биле совршени за – оваа улога.

2. Кажете ми нешто за твојата биографија?

Како „Кажи ми за себе“, ова прашање е вообичаено отворање на интервјуто. Но, наместо да го обликувате вашиот одговор околу тоа кои квалитети и вештини ве прават најдобар за позицијата, вашиот одговор треба да ги групира вашите квалификации според вашите минати работни места и да ја раскаже приказната за вашата кариера. Можеби ќе одберете да ја раскажете оваа приказна хронолошки, особено ако има голема анегдота за тоа што ве навело на овој пат. Или, како со „Кажи ми за себе“, можете да започнете со вашата сегашна работа, а потоа да разговарате за тоа што ве довело овде и каде одите понатаму. Но, без разлика, кога зборувате за вашето „минато“ и „сегашност“, нагласете ги вашите најрелевантни искуства и достигнувања за оваа работа и завршете со разговор за иднината, т.е. поврзете го минатото и сегашноста заедно за да покажете зошто оваа работа треба да биде место што ќе го додадете во вашата биографија.

3. Зошто сакате да работите во оваа компанија?

Пазете се од генеричките одговори! Ако она што го кажувате може да важи за цела група други компании или ако вашиот одговор прави да звучите како секој друг кандидат, пропуштате можност да се истакнете. Џанг препорачува една од четирите стратегии: направете го вашето истражување и посочете на нешто што ја прави компанијата уникатна што навистина ве привлекува; зборувајте за тоа како сте гледале како компанијата расте и се менува откако првпат сте слушнале за неа; фокусирајте се на можностите на организацијата за иден раст и како можете да придонесете за тоа; или споделете го она што ве возбудило од вашите досегашни интеракции со вработените. Која рута и да ја изберете, погрижете се да бидете конкретни. И ако не можете да сфатите зошто би сакале да работите во компанијата со која разговарате додека не сте наполнети со процесот на вработување? Можеби е црвено знаменце кое ви кажува дека оваа позиција не е соодветна.

4. Зошто ја сакате оваа работа?

Повторно, компаниите сакаат да вработат луѓе кои се страсни за работата, па затоа треба да имате одличен одговор зошто ја сакате позицијата. (А ако не? што доаѓа од помагање некому да реши проблем“), потоа споделете зошто ја сакате компанијата (на пр., „Отсекогаш сум бил страстен за нови можности и мислам дека правите одлични работи, па сакам да бидам дел од тоа ”).

5. Зошто да ве вработиме?

Ова прашање за интервју изгледа напредно (можеби зборуваме застрашувачко!), но ако ви биде поставено, имате среќа: Нема подобро поставување за да се продадете себеси и вашите вештини на менаџерот за вработување. Вашата работа овде е да создадете одговор кој опфаќа три работи: дека не само што можете да ја завршите работата, туку и да дадете одлични резултати; дека навистина ќе се вклопите во тимот и културата; и дека би бил подобар вработен од кој било од другите кандидати.

6. Зошто ја напуштате сегашната работа?

Ова е тешко, но можете да бидете сигурни дека ќе ве прашаат. Дефинитивно одржувајте ги работите позитивни – нема што да добиете со тоа што ќе бидете негативни кон вашиот сегашен работодавец. Наместо тоа, врамете ги работите на начин што ќе покаже дека сте желни да преземете нови можности и дека улогата за којашто интервјуирате е посоодветна за вас. На пример, „Навистина би сакал да бидам дел од развојот на производот од почеток до крај, и знам дека ќе ја имам таа можност овде“.

Со среќа!

Извор:TheMuse

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...