5 совети како да го одвоите слободното време од работата

од 24HR

Сè што е поврзано со работа може да почека до следниот ден – и ако не може, треба да добиете плата за тоа!

Работата во канцеларија и работата од далечина може да им донесат различни животни стилови на вработените. Работата на далечина е поудобна бидејќи ја комбинира работата и слободното време. Но сепак, аботата не треба да биде главниот фокус во животот и препорачливо е да се занимавате со други работи. Еве неколку начини како да го користите вашиот личен календар за да поставите приоритети и покрај вашите работни обврски.

Направете блок на лично време

Мора да работите одреден број часови секој ден според вашиот договор. Но, надвор од нив, потрудете се целосно да ја избегнете работата. Во спротивно, поминувате помалку време со саканата личност. Можете да си помогнете да го одвоите ова време со создавање блокови на време специјално посветени на приватниот живот. Ова можеби е сè што е потребно за да се направи разлика, дури и ако ефектот е чисто психолошки за вас.

Различни платформи на календар обезбедуваат различни начини за визуелизација на вашиот распоред. Сепак, повеќето ги претставуваат временските периоди како правоаголни блокови. Ова е една од причините зошто овој метод се нарекува „временско блокирање“. Во овој момент не треба да размислувате за работа бидејќи таа или е веќе вклучена или ќе биде подоцна вклучена. Тоа е одличен начин да ја систематизирате вашата агенда, пишува Entrepreneur.

Пренасочете ја професионалната комуникација додека не сте на должност

За да си го олесните блокирањето на времето, можете да смислите систем за пренасочување на работната комуникација додека не сте на работа. На пример, другите колеги можат можат да биде вашата точка на контакт за другите да се обратат со прашања кои вообичаено се насочени кон вас. Во календарските програми што го дозволуваат тоа, можете да поставите алтернативни контакти за оваа намена. На овој начин, луѓето на кои им требате може да бидат упатени до вашата точка на контакт веднаш откако ќе ве повикаат.

Ако тоа не успее, однапред известете ги луѓето дека нема да бидете достапни и држете се до тоа. Како што споменавме претходно, работата не е ваш единствен приоритет и затоа не треба да биде пред вашиот личен живот. Сè што е поврзано со работа може да почека до следниот ден – и ако не може, треба да добиете плата за тоа.

Исклучете ги известувањата за работа за време на слободното време

На крајот, не мора да правите некоја од овие работи, па дури и да разговарате со други. Ако колегите не го почитуваат вашето работно време, објавувањето на вашата недостапност може да помогне. На крајот на денот, може и само да ги исклучите известувањата после работа. Дури и ако сте делумно достапни, не сакате постојано да ве враќаат во канцеларија со секое известување.

Погодна алтернатива е да имате посебни работни и лични уреди, при што првите ќе бидат единствениот примател на известувања за работа. Но, се разбира, не сите работни места имаат одредено работно време, а вашата може да бара да бидете на повик долги временски периоди. Во овој случај, можете физички да се одделите од уредот за работа во текот на времето со друго лице.

Поставете автоматски одговори за настани надвор од работното време

Друг начин да заштедите време е календарот автоматски да ги отфрла настаните по работното време. На овој начин не треба да правите ништо активно. Доколку навистина сте потребни, испраќачот може лично да ве контактира. Но, повторно, ова создава посветен филтер што работи во позадината на вашата работа. И колку е построг процесот, толку е потешко за другите да ги заобиколат вашите лични временски ограничувања.

Направете вашиот распоред транспарентен

Конечно, можеби ќе ви биде најлесно да го направите вашиот распоред јавно достапен за прегледување на колегите. Ставете ја врската во вашата е-пошта и во другите потписи за пораки, така што секој што ќе ве контактира да може да ја види. Обележете ги вашите однапред направени временски блокови колку што ви треба, вклучувајќи ја природата на времето, нефлексибилноста итн.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...