Обликување на иднината на Финтек индустријата – интервју со Бујар Драла Менаџер на човечки ресурси во MINT Fintech Group

од 24HR

Во брзорастечкиот пејзаж на Fintech индустријата, потребно е многу повеќе од само иновативни производи и услуги. Потребен е  визионерски пристап кон лидерството и длабока посветеност кон негување на динамична компаниска култура. Во првите редови на трансформацијата на оваа индустрија е MINT Fintech Group. Разговаравме со Бујар Драла, за нивниот уникатен пристап кон стекнување таленти и стратегиите што се користат за поттикнување на културата на иновации и инклузивност. Драла, исто така, споделува вредни сознанија за клучната улога што вработените ја играат како амбасадори на брендот, особено за време на значајни пресвртници како што беше неодамнешното ребрендирање, и нуди совети за оние кои се стремат да остават свој белег во Fintech секторот.

MINT Fintech Group е еден од пионерите на финтек индустријата кај нас. Што мислите дека е клучот за успехот на вашата компанија?

Клучот за успехот на MINT лежи во нашата посветеност на иновациите и решенијата насочени кон клиентите. Постојано сме во проактивна фаза, на некој начин го предизвикуваме статус квото, прашувајќи се како можеме да ги направиме финансиските услуги подостапни, поефикасни и побезбедни. Способноста на нашиот тим да ги предвиди и да се приспособи на промените на пазарот, додека одржува ласерски фокус на потребите на нашите корисници, беше клучна за нашиот раст. Тоа го докажа и неодамнешното ребрендирање, кое е прилично комплициран процес за имплементирање. 

Во процесот на ребрендирање на MINT Fintech Group, вклучувањето на вработените како амбасадори на брендот игра клучна улога во обезбедувањето беспрекорна и автентична транзиција. Како успеавте?

Во процесот на ребрендирање, уште на самиот старт одлучивме дека нашите вработени ќе бидат нашите најважни амбасадори. Нивниот ангажман и верувањето во еволуцијата на брендот се клучни за неговиот успех. За да ги вклучиме длабоко во процесот на ребрендирање, инициравме серија работилници и интерактивни сесии на кои вработените од секое ниво беа поканети да ги споделат своите сознанија и идеи. Овој заеднички пристап обезбеди дека ребрендирањето не е само иницијатива од врвот надолу, туку колективна еволуција во која секој има удел.

Исто така, започнавме внатрешна кампања која се фокусира на „Живеење на брендот“, каде што истакнавме како работата на секој вработен придонесува за идентитетот на новиот бренд. Ова вклучуваше обуки за вредностите, визијата и пораките на новиот бренд, како и ажурирања на нашите интерни комуникациски платформи за да го одразат нашиот нов идентитет на брендот.

Преку овие стратегии, се погриживме нашите вработени не само да бидат информирани за ребрендирањето туку да бидат активни учесници во процесот. Нивната вклученост беше инструментална во создавањето на унифицирано и автентично присуство на брендот, и внатрешно и на поширокиот пазар, помагајќи ни беспрекорно да преминеме во идентитетот на новиот бренд, додека ги одржуваме нашите основни вредности и визија.

Кога барате нови таленти, кои специфични квалитети ги барате кои се усогласени со визијата на MINT?

Во финтек просторот, техничките вештини се тука преку технологиите на кои работи цел тим, но она што навистина го бараме се поединци кои покажуваат страст за технологија и финансии. Ја цениме љубопитноста, издржливоста и способноста за ефикасно да соработуваме во различни тимови. Со оглед на брзото темпо на промени во нашата индустрија, адаптибилноста и склоноста кон континуирано учење се клучни. Сакаме луѓе кои можат да придонесат за култура на иновации и не се плашат да го предизвикаат конвенционалното размислување.

Со толку брза и динамична индустрија, како обезбедувате урамнотежена и инклузивна работна средина во MINT?

Во рамките на нашата компанија, негуваме култура која ја препознава важноста на физичкото здравје за постигнување севкупна среќа и продуктивност. Во нашите простории имаме фитнес простор, каде главен приоритет е флексибилноста, дозволувајќи им на поединците беспрекорно интегрирање на овие активности во нивните работни денови. Како групација, имаме активирано и фитнес тренер кој обезбедува едуцирање во делот на вежбањето и правилната исхрана. Покрај физичките придобивки, овие иницијативи поттикнуваат пријателство и тимско поврзување, бидејќи колегите се собираат за да се поддржуваат едни со други во нивните фитнес патувања.

Исто така за секој вработен во групацијата обезбедуваме дополнително приватно здравствено осигурување кое носи бројни придобивки.

Грижата за здравјето на вработените значи обезбедување на пристап до сеопфатни здравствени придобивки, промовирање безбедна и ергономска работна средина и нудење ресурси за управување со стресот и поддршка за менталното и физичко здравје.

Според вас, како работната култура во MINT придонесува за нејзините иновативни резултати?

Нашата работна култура е основата на нашата иновација. Негуваме средина каде што се поттикнуваат креативното размислување и преземањето ризик. На тимовите им се дава автономија да експериментираат со нови идеи, а неуспехот се смета за отскочна штица за учење. Оваа слобода им овозможува на нашите вработени да размислуваат подалеку од конвенционалните граници и да дојдат до пробивни решенија кои ја водат Финтек индустријата напред.

Во нашите деловни простории, креиравме и посебен простор за забава кој ја промени играта во поттикнувањето на динамична и привлечна култура на работното место. Оваа област, со мало фудбалче, билијард, пинг- понг  и пикадо, стана повеќе од само рекреативно место – тоа е центар на креативност, соработка и другарство.

Во овој забавен простор, вработените се собираат за време на паузите или после работно време за да се релаксираат, да се забвуваат и да се поврзат со колегите во еден релаксиран амбиент. Без разлика дали се работи за пријателска игра за да се скрши мразот со нов колега или жесток фудбалски турнир со кој се гради тимски дух, овој простор поттикнува значајни интеракции и ги зајакнува врските меѓу членовите во нашиот тим.

Освен забавната вредност, овој простор е и катализатор за иновации и продуктивност. Ова е освежувачка средина која е различна од типичната работна средина, и ја стимулира креативноста, инспирирајќи свежи перспективи. Многу наши идеи и откритија настанале за време на игри на билијард или додека сме чекале за партија мал фудбал.

Дали би можеле да споделите некои специфични стратегии или иницијативи што ги спроведува вашата групација за признание на посветеноста и трудот на вработените?

Годишната церемонија на доделување награди на вработените, или како што ние интерно го викаме “Оскарите на МИНТ“ е врвен момент во нашата групација, каде што се собираме да ги прославиме исклучителните придонеси на нашите членови на тимот во текот на целата година. Овие награди служат како потсетник за вредностите и квалитетите што ја дефинираат нашата организација, истакнувајќи ја извонредноста, посветеноста, иновативноста и тимската работа. Секоја категорија на награди го одразува суштинскиот аспект на културата на нашата компанија, почнувајќи од:

Личност во Back Office, па се до Омилен колега.

Овие награди имаат големо значење за нас како групација поради неколку причини. Прво, тие обезбедуваат простор за препознавање и изразување благодарност за напорната работа и посветеноста што ја покажуваат вработените во сите сектори и дејност. Притоа, ја зајакнуваме културата на благодарност и признание, поттикнувајќи чувство на гордост и исполнетост кај нашата работна сила. Понатаму, церемонијата на доделување награди служи како мотивациска сила, инспирирајќи ги поединците да се стремат кон извонредност и да го остварат нивниот целосен потенцијал. Со јавно искажување на почит и фокус на исклучителни достигнувања, поставуваме стандард на извонредност и поттикнуваме континуирано подобрување и иновации.

Која е вашата стратегија за да бидете во тек со брзорастечкиот сектор на Финтек индустријата?

Да се биде прв и да се остане прв во овој сектор што брзо се развива, бара проактивен пристап. Ние внимателно ги следиме трендовите во индустријата и технолошкиот напредок. Редовните сесии за брејнсторминг и тинк-тенкови со нашиот тим ни помагаат да ги предвидиме идните предизвици и можности. Ние, исто така, соработуваме со Финтек стартапи, со универзитетите и истражувачките институции за да останеме на најсовремената линија.

Конечно, каква порака би сакале да споделите со оние кои се стремат да се приклучат на Финтек индустријата, особено за MINT Fintech Group?

За оние кои сакаат да остават свој белег во финтек просторот, MINT нуди динамична и стимулативна средина каде што вашите идеи навистина можат да направат разлика. Ние не сме само компанија, ние сме заедница на иноватори посветени на редефинирање на финансискиот пејзаж. Ако имате страст за финансии и технологија и желба да бидете во првите редови на финансиските иновации, MINT е вашата лансирна рампа. Дојдете придружете ни се и заедно да ја обликуваме иднината.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...