Ова се 20те најатрактивни работодавачи за студенти

од 24HR

Големите технолошки, финансиски и консултантски компании доминираат на најновото рангирање на „Универзум“ за најатрактивни работодавачи во светот за студенти.

Google е на врвот на листата на најатрактивни работодавачи во светот за студенти по бизнис, според најновиот извештај на „Универзум“.

Покрај Google, помеѓу првите пет се наоѓаат Microsoft, Apple, Deloitte и L’Oréal Group.

Истражувањето исто така покажува како дипломците од бизнис училиштата гравитираат кон банкарските и консултантските фирми. Така на пример, 10 од најдобрите 20 рангирани компании се банки како JP Morgan и Goldman Sachs, заедно со консултантските компании како McKinsey & Company и Deloitte.

Најатрактивни се големите технолошки компании

Секоја гдоина, Универзум анкетира повеќе од 200.000 студенти од училиштата за бизнис, инженерство и информатика во 10 големи економии, прашувајќи ги каде најмногу би сакале да работат по дипломирањето и што е тоа што им е најважно кај нивниот иден работодавач.

Едно од највпечатливите сознанија од извештајот е зголемениот интерес на студентите по бизнис за работа во технолошките компании.

Ова е најизразен кај Amazon кој од 26-то место во 2017 се искачи на 6-та позиција во 2021 година.

Во меѓувреме, Google и Apple – најатрактивните компании од 2021 година – со години владееја помеѓу студентите по бизнис. Google е на првото место пет последователни години, а Apple и Microsoft се во топ 10.

Дипломците по бизнис не само што сакаат да работат во иновативните работни средини што ги нудат овие технолошки фирми, туку и имаат идеални вештини за брзи технолошки средини: стратешко размислување, лидерство и анализа на податоци.

Во фирми како Amazon, Google и Apple, дипломците од бизнис училиштата се ангажирани во широк спектар на улоги, вклучувајќи финансии, управување со производи, менаџмент на снабдувачки синџири и маркетинг, акцентирајќи ја атрактивноста на овие компании.

Еве ја листата на топ 20 работодавачи во светот за студенти во 2021:

 1. Google
 2. Microsoft
 3. Apple
 4. Deloitte
 5. L’Oréal Group
 6. Amazon
 7. EY (Ernst & Young)
 8. KPMG
 9. J.P. Morgan
 10. PwC (PricewaterhouseCoopers)
 11. Goldman Sachs
 12. McKinsey & Company
 13. BMW Group
 14. The Boston Consulting Group (BCG)
 15. Adidas
 16. Morgan Stanley
 17. Bank of America Merrill Lynch
 18. Procter & Gamble (P&G)
 19. Nestlé
 20. Unilever
0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...