Стереотипи за мажите во индустријата за човечки ресурси

од 24HR

Колумна на Александар Тасев е сертифициран Специјалист за човечки ресурси, кој својата професионална кариера во секторот за човечки ресурси ја има започнато пред неполни 4 години. Во изминатите две години достигнува едно брзо искачување во својата кариера каде работи на релевантни Менаџерски и Консултнски позиции во реномирани интернационални компании.

Индустријата за човечки ресурси (HR) често се поврзува со црти кои традиционално се сметаат за женски – емпатија, комуникација и интерперсонални вештини. Следствено, постојат многу стереотипи околу мажите кои избираат кариера во HR. Овие стереотипи може да ги ограничат можностите и да ги овековечат предрасудите. Во оваа статија, ќе истражиме некои вообичаени стереотипи за мажите во индустријата за човечки ресурси и зошто е од суштинско значење да ги предизвикаме промените.

Мажите имаат недостаток на емпатија

Еден од најраспространетите стереотипи е дека мажите во HR немаат емпатија. Овој стереотип претпоставува дека мажите се инхерентно помалку способни да ги разберат и да одговорат на емоционалните потреби на вработените. Сепак, емпатијата не е ограничена според полот. Мажите во човечки ресурси можат и покажуваат емпатија со активно слушање на вработените, решавање на нивните грижи и поттикнување работна средина за поддршка.

Мажите се авторитарни

Друг стереотип е дека мажите во HR се повеќе склони да усвојат авторитарен стил на управување. Оваа заблуда сугерира дека мажите можеби се помалку подготвени да соработуваат или да земат предвид различни гледишта. Во реалноста, ефикасните професионалци за човечки ресурси, без разлика на полот, даваат приоритет на фер и инклузивно работно место. Мажите во HR често се залагаат за отворена комуникација, тимска работа и различност исто како и нивните женски колеги.

Мажите не можат да се справат со конфликтите на работното место

Некои веруваат дека мажите се помалку опремени дипломатски да се справат со конфликтите на работното место. Сепак, решавањето конфликти е клучна вештина во HR, и многу мажи се истакнуваат во овој аспект од нивните улоги. Тие се обучени да посредуваат во спорови, да најдат заеднички јазик и да промовираат хармонија меѓу членовите на тимот.

Мажите не се заинтересирани за развој на вработените

Стереотип што ги поткопува мажите во HR е претпоставката дека тие се помалку заинтересирани за развојот на вработените и растот на кариерата. Во реалноста, професионалците за човечки ресурси се длабоко вложени во поттикнувањето на потенцијалот на вработените. Мажите во HR играат клучна улога во креирањето на програми за обука, нудење менторство и водење на вработените кон нивните професионални цели.

Мажите се пристрасни во корист на другите мажи

Постои стереотип дека мажите во HR може да покажат фаворизирање кон другите мажи кога станува збор за вработување, унапредување или поддршка. Сепак, професионалците за човечки ресурси се обучени да им дадат приоритет на резултатите и еднаквите можности за сите вработени. Мажите во човечки ресурси често се стремат да создадат разновидни и инклузивни работни места, борејќи се против родовата пристрасност.

Предизвикување на стереотипите и промовирање на различноста

Клучно е да се оспорат овие стереотипи поради неколку причини. Прво, овековечувањето на таквите предрасуди ги ограничува можностите за мажите кои се стремат да продолжат со кариери за човечки ресурси. Второ, ги зајакнува родовите норми кои на прво место можат да ги одвратат мажите да влезат на терен, и го поткопува напредокот постигнат во создавање разновидни и инклузивни работни места.

За да се ослободиме од овие стереотипи, од суштинско значење е да се препознае и цени различноста на вештините и искуствата што мажите ги носат во професијата за човечки ресурси. Со вреднување на овие придонеси, можеме да поттикнеме поинклузивна работна средина каде што поединците од сите полови ќе се охрабруваат да напредуваат.Стереотипите за мажите во индустријата за човечки ресурси се застарени и штетни. Мажите во човечки ресурси носат широк спектар на вештини, перспективи и искуства во нивните улоги. Со промена на овие стереотипи, можеме да создадеме поинклузивна професија за човечки ресурси која е од корист за сите. На крајот на краиштата, успехот на HR зависи од способностите и посветеноста на неговите професионалци, без разлика на нивниот пол.

Крајно време е да ги надминеме овие ограничувачки стереотипи и да ја прифатиме различноста во индустријата за човечки ресурси.

За авторот:

Александар Тасев е сертифициран Специјалист за човечки ресурси, кој својата професионална кариера во секторот за човечки ресурси ја има започнато пред неполни 4 години. Во изминатите две години достигнува едно брзо искачување во својата кариера каде работи на релевантни Менаџерски и Консултнски позиции во реномирани интернационални компании.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...