Згодните мажи повеќе напредуваат во кариерата одколку привлечните жени

од 24HR

Новото истражување не се согласува со идејата дека жените го користат својот изглед за да напредуваат во кариерата, покажувајќи дека мажите всушност имаат поголема корист од нивната физичка привлечност на работното место.

Неодамнешното истражување на повеќе од 11.000 Американци во текот на 20 години покажа дека згодните мажи имаат поголема веројатност да добијат подобри работни места и да заработат повеќе пари од привлечните жени.

Во 1993 година, двајца социолози од Универзитетот во Осло и Полската академија на науките идентификуваа млади Американци на возраст меѓу 12 и 18 години користејќи податоци од Национални лонгитудинални студии за адолесцентното здравје.

Алеки Гугушвили и Грегор Булчак ги снимиле демографските податоци и социо-економскиот статус на учесниците, а потоа побарале од волонтерите да ја оценат физичката привлечност на учесниците на скала од 4 точки: многу привлечна, привлечна, непривлечна и многу непривлечна.

Во извештајот, Гугушвили и Булчак објаснија дека одлучиле да го засноваат истражувањето на перцепциите на адолесцентите за привлечност бидејќи возрасните имаат поголеми финансиски средства да манипулираат или да го подобрат својот физички изглед, на пр. пластична операција.

Напредување на основа на изглед во тинејџерските години

Две децении подоцна, кога учесниците ги достигнаа доцните 30-ти години, истражувачите ги споредија оценките за привлечност на 15-годишните испитаници со нивниот моментален статус во кариерата.

Откриле дека оние кои најбрзо се искачиле на корпоративната скала и најмногу заработувале се мажи кои се сметале за „многу привлечни“ како тинејџери.

Дури и со потенцијални пречки како што се доаѓање од домаќинство со ниски приходи или растење во опасно соседство, атрактивните мажи сепак успеале да напредуваат.

Атрактивните жени имале мала предност во нивните кариери во споредба со другите кои се сметале за помалку привлечни, а мажите користат најголеми придобивки од нивниот физички изглед, се вели во извештајот, според CNBC Make It.

„Ова сугерира дека за мажите, привлечноста игра значајна улога во професионалниот успех, без разлика дали тоа е покачување, унапредување или пристап до поконкурентни работни места“, рече Гугушвили.

Двојните стандарди може да ги кочат жените

Други истражувања покажаа дека луѓето користат многу карактеристики за да опишат силни и способни машки лидери.

„Не е случајно што многу американски претседатели, на пример, беа многу високи мажи. Имаме тенденција да претпоставуваме дека некој кој е посилен, повисок и поубав од своите врсници е поспособен да води, што автоматски ги става жените во неповолна положба“, рече Џени Блументал, основач и извршен директор на Corporate Rehab, консултантска фирма за лидери.

Гугушвили и Булчак откриле дека привлечноста на жените обично се карактеризира со „слаби“ женски особини, како што се пасивност, пријатност, нежност и љубов.

Гугушвили, исто така, истакнува дека некои корпоративни култури ги фаворизираат машките особини – од мажите се очекува да водат со решителност, додека жените се обесхрабрени да преземаат работни места со високи нивоа на авторитет.

Со други зборови, привлечната жена не е компатибилна со вкоренетите стереотипи и очекувања што луѓето може да ги имаат од деловните лидери.

Блументал, поранешен извршен директор на Fortune 500, вели дека жените лидери паѓаат во „замката за допадливост“.

„Треба да бидеш доволно симпатичен за да бидеш поканет на маса, но не толку симпатичен за да те сметаат за покорен или неквалификуван за лидер. Сè уште има овие ограничувачки родови предрасуди што не сме ги надминале“, објасни таа.

За жените, убавината може да биде обврска

Атрактивните жени може да се соочат со поголеми казни на работното место за нивниот изглед отколку нивните машки колеги.

Други истражувања покажаа дека привлечните жени често се сметаат за помалку способни или помалку квалификувани за своите позиции од нивните колеги, а во екстремни случаи, тие исто така предизвикуваат помала штета. Атрактивните мажи не се соочиле со слични последици кога станува збор за нивниот физички изглед.

„Жените чувствуваат толку голем притисок да ги модифицираат и контролираат своите тела што речиси и да нема простор за грешка“, рече Ренди Браун, извршен тренер и автор на бестселер „Нешто големо: Новата книга за жени на работа“.

„Жените се држат до одреден стандард на привлечност и често се казнуваат кога не го исполнуваат тој стандард“, додаде тој.

Гугушвили тврди дека родовата еднаквост во САД, генерално, можела да ги искриви резултатите од нивното истражување.

Соединетите Американски Држави се рангирани на 43-то место од 143 земји вклучени во Глобалниот индекс на родова еднаквост на Светскиот економски форум за 2023 година. Рангирањето се заснова на недостатоци во четири главни области: работа, образование, здравство и политичко лидерство.

„Ова можеби е една од причините зошто разликата меѓу привлечните мажи и жени се манифестира на работното место во Соединетите Држави толку блескаво.

Извор:Bizlife

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...