Активностите на team building ја зголемуваат продуктивноста на вработените

од 24HR

Лидерите за човечки ресурси се трудат максимално да ги зближат своите вработени со воведување различни активности. Нo, најчесто, тие ги избегнуваат активностите за team building бидејќи тоа вклучува многу напор ,време и пари.

Зошто team building нуди многу придобивки за вашиот бизнис!

Добар тим е докажан рецепт за деловен успех. Вашиот тим се состои од луѓе со различни личности, квалитети, нивоа на искуство, експертиза и многу повеќе. Сепак, работата заедно кон постигнување заедничка цел е она што ги прави одличен тим. Работата како тесно поврзан тим ги прави да имаат поголеми шанси да успеат и да достигнат големи височини.

Главната цел на Team building е да се создаде силен, сплотен и обединет тим преку различни активности , било надвор од работата или на работа. Сепак, организирањето на team building може да одземе многу време и да чини скапо.

Од подобрена комуникација до мотивација и соработка на вработените, team building нуди многу придобивки за вашиот бизнис. Еве неколку причини зошто team building е важно за вашиот бизнис:

  • Ја зголемува продуктивноста

Инвестирањето на вашето време и пари во team buildingводи до зголемена продуктивност на вработените. Team building помага да се подобрат меѓучовечките односи меѓу вашите вработени. И кога вашите вработени се согласуваат едни со други, стресот на работното место значително се намалува, подобрувајќи ги нивните перформанси на работа. Кога ќе изградите силен тим, сите работат заедно за да ја завршат задачата или проектот кога обемот на работа станува тежок. Вработените со помалку работа можат да им помагаат и на другите.

Работата заедно како единица може да им помогне на вашите вработени да стекнат нови вештини едни од други, па дури и да ги усовршат своите постоечки вештини. Ова го прави секој вработен и целокупниот тим поефикасни на работа, завршувајќи повеќе за помалку време. На овој начин, можете да ги постигнете вашите деловни цели и драматично да ја подобрите профитабилноста на вашиот бизнис.

  • Поттикнува иновација и креативност

Ако вашите вработени се борат да генерираат свежи и иновативни идеи, можеби ќе треба да создадете средина што го поттикнува креативното размислување. Активностите на Team building кои бараат од луѓето да размислуваат како тим за да решат одреден предизвик може да му помогнат на вашиот тим да размислува надвор од рамката или да поттикне креативност.

Вработените, исто така, имаат тенденција да генерираат покреативни идеи кога работат како тим отколку како поединци и околу членовите на тимот со кои се чувствуваат удобно. Team building помага да се подобри комуникацијата и довербата помеѓу вашите вработени, правејќи ги да се чувствуваат удобно и безбедно да ги споделуваат своите идеи кога се во групна средина. Team building не само што нуди можности за бура на идеи за да поттикне креативност и да тече креативните идеи на вашите тимови, туку и ги прави да се чувствуваат поврзани на забавен начин.

  • Ги подобрува меѓучовечките односи

Вашите вработени поминуваат многу време на работа и често се премногу зафатени за да комуницираат едни со други. Додека поголемиот дел од времето го поминуваат заедно, станува премногу тешко да се познаваат добро кога зборуваат само за работа. Настаните на team building им даваат на вашите вработени еден ден надвор од канцеларијата, овозможувајќи им да се дружат и да разговараат за нивните надворешни интереси и семејства. Колку повеќе вашите вработени се чувствуваат поврзани, толку подобро ќе работат заедно. Тоа е затоа што тие можат слободно да ги споделат своите ставови, мислења и идеи со другите, правејќи ги да се ценат и да го видат најдоброто еден во друг. Ова ги подобрува меѓучовечките односи меѓу вашите вработени, зголемувајќи ја продуктивноста и моралот во вашата компанија.

  • Ја подобрува комуникацијата

Јасната и отворена комуникација е она што ги поврзува сите членови на вашиот тим заедно. Вработените сакаат да работат во пријателско опкружување, каде што се чувствуваат удобно да комуницираат со кого било. А најдобриот начин да поттикнете ефективна комуникација на вашето работно место е преку team building. Активностите за градење тим помагаат да се скршат бариерите за комуникација помеѓу вашите вработени и раководството, овозможувајќи им удобно да комуницираат и да комуницираат едни со други.

Тие учат и различни стилови на комуникација од своите колеги, подобрувајќи ги нивните комуникациски вештини. Ова резултира со ефикасна тимска комуникација додека се дискутира за најдобрите начини за справување со задачата што е при рака за да се постигнат посакуваните резултати.

  • Ги зајакнува перформансите на тимот

За да ги подобрите вашите деловни перформанси, секој вработен мора да работи најдобро што може. Најдобар начин да се постигне тоа е преку градење тим. Активностите за градење тим кои бараат од вашите вработени да работат заедно за да го решат проблемот може да им помогнат подобро да се разберат. Не само што ги разбираат слабостите и силните страни на едни со други, туку и интересите и талентите. Ова разбирање помага да се развие доверба и почит меѓу вашите вработени, овозможувајќи им да работат подобро и поефективно заедно.

  • Морал на вработените

Ангажираните вработени имаат тенденција да бидат попродуктивни, имаат поголемо задоволство на клиентите и пониски стапки на отсуства. За вашиот бизнис да успее, треба да го одржувате високото ангажирање на вработените. Еден од најдобрите и докажани начини да го направите тоа е преку team building. Активностите на team building не само што им нудат на вашите вработени шанса подобро да комуницираат со другите членови на тимот, туку и да разберат како и каде се вклопуваат во тимот. Ова може да ги натера да се чувствуваат посигурни и посигурни во нивните работни улоги и да бидат повеќе дел од тимот, со што ќе бидат повеќе ангажирани во нивната работа.

  • Можете да ги идентификувате потенцијалните идни лидери

Team building создава совршена можност за вашите вработени да преземат лидерски улоги во компанијата. Преку различни активности на team building, можете да откриете лидерски вештини кај вашите вработени. Можете да идентификувате потенцијални кандидати за лидерство од тимски лидери кои ја водат својата група да заврши вежба за градење тим. Може да најдете вработени кои се добри во инспирацијата на другите членови на тимот и оние кои преземаат тактички и плански улоги подобро од останатите. По активностите на team building, можете да ги натерате членовите на тимот да ги номинираат оние водачи на групи кои се истакнале во вежбите за програма за развој на лидерство или менторство.

   Team building е една од најдобрите инвестиции што можете да ги направите за вашите луѓе. Ја подобрува комуникацијата, гради доверба, ја зајакнува соработката, го ублажува конфликтот и ја подобрува мотивацијата и продуктивноста. Ова ги подобрува перформансите и ефикасноста на вашите вработени, а истовремено им овозможува подобро да комуницираат и да бидат поприфатени еден кон друг. Ова ги тера сите да работат заедно и да се мотивираат да постигнат повеќе и да го дадат својот максимум во своите работни улоги, поттикнувајќи позитивна култура на компанијата и подобрувајќи ја вашата крајна линија. Ако имате нефункционален тим, инвестирајте во team building за да го трансформирате во тим со високи перформанси.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...