Дали се чуватвувате виновно поради тоа што сте на боледување?Како да се ослободите од грижата на совест!

од 24HR

Вашето дете има зголемена температура Знаете дека мора да го чувате дома ,што значи дека треба да отсуствувате од работа. Не сакате повторно да му се јавувате на вашиот шеф за вашето болно дете, но знаете дека морате. Веќе ја знаете политиката на вашиот работодавец за пропуштање работа за да  останете дома и да се грижите за вашето болно дете.

Без разлика дали тоа е прв или 10-ти пат кога имате изговор за болно дете за работа, постојат начини да се справите со вашиот шеф.Но, размислувате за работата. Размислувате што ќе помисли вашиот шеф. Што ако мисли дека лажете? Ослободете се од грижата на совест дека сте на боледување.Не правите ништо погрешно!

Јавете се или испратете е-пошта на вашиот шеф

Контактирајте со вашиот шеф и кажете му дека вашето дете е болно и не може да посетува дневен престој или училиште и дека треба да останете дома со него. Не е неопходно да се навлегува во детали за болеста на вашето дете, освен ако вашиот шеф не побара детали.

Пример:

Здраво X!. Многу ми е жал што го правам ова, но ќерка ми е болна и треба да го земам боледување за да се грижам за неа.

Планирајте како да ги покриете вашите обврски

Може да биде стресно и за вас и за вашиот шеф ако треба да завршите некоја задача или да имате закажан состанок тој ден. Кога ќе стапите во контакт со вашиот шеф, кажете ѝ како ќе ги покриете вашите дневни обврски. Вашиот план може да вклучува вклучување на соработник и барање од него да покрие конкретни задачи за вас. Или, можете да побарате од вашиот шеф или колега да ви испрати е-пошта информации што ќе ви помогнат да ја завршите работата од дома и да препратите маил за да одложите некоја задача или да изветите.

Примери:

Денес е денот кога треба да ви ги донесам последните проекции за третиот квартал. Мојот асистент го има досието и може да ги заврши пресметките, па сепак ќе го имате до крајот на денот.

Останете поврзани

Дури и ако физички не можете да бидете во канцеларија, можете да останете поврзани преку е-пошта или телефон за да не пропуштите премногу работа поради вашето болно дете. Предложете му го ова на вашиот шеф само ако мислите дека ќе имате време додека се грижите за вашето дете.

Пример:

Знам дека не можам да бидам во канцеларија, но можам да бидам достапен во текот на денот. Ако нешто е итно, ве молиме е-пошта или јавете ми се.

Проценете го вашето отсуство

Информирајте го вашиот шеф ако мислите дека ќе треба да бидете дома повеќе од еден ден, во оние случаи кога вашето дете има сериозна болест..

Пример:

Изгледа дека мојот син има грип, а јас ќе треба да останам дома неколку дена. Не му е дозволено да присуствува на дневен престој додека има треска. Неговата баба обично го гледа кога не можам, но не сакам да ја изложувам на овој гаден вирус.

Добијте признание од вашиот шеф

Кога ќе му се јавите или е-пошта на вашиот шеф за вашето болно дете, не заборавајте да побарате одговор за да знаете дека го добил вашето барање. Ако веќе сте разговарале со него, тогаш сте на чисто.

Пример:

Ве молиме известете ми дека ја добивте оваа порака и веќе знаете зошто не сум во канцеларијата. Ви благодарам!

Фокусирајте се на вашата благосостојба

Најважната личност во вашиот живот секогаш треба да бидете вие. Замислете што би му рекле на пријател или член на семејството во истата ситуација; дали би ги поттикнале да одат на работа? Најверојатно не!

Ставете го вашето ментално и физичко здравје на прво место. Потсетете се дека вие не сте претседател на канцеларијата и таа може да работи без вас. Работеше пред да се прикучите во тимот ,ќе продолжи да работи кога ќе бидете на боледување.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...