Кои земји ја прифатија четиридневната работна недела

од 24HR

Разговорите околу четиридневната работна недела повторно се разгореа по пандемијата COVID-19, при што работниците и работодавците ја преиспитаа важноста на флексибилноста и придобивките на работното место.

Концептот на четиридневната недела полека се прифаќа во се поголем број земји.

Идејата е  вработените би работеле четири дена во неделата, додека добиваат иста плата и ги добиваат истите бенефиции, но со ист обем на работа.

Компаниите кои ја намалуваат својата работна недела би функционирале со помалку состаноци и повеќе независна работа.

Компаниите во Велика Британија имаа неколку месечна проба на четиридневна работна недела.Бидејки експериментот се покажа како доста успешен многу од компаниите веќе го воведоа ова работење во пракса.

Шпанија веке започнува пробна фаза.Компаниите имаат проект пробен каде треба да се намали работатната неддела без да им се намалат платите.Компаниите кои се прјавуваат можат и да добијат владин фонд ,но мора да изнесат идеално решение за зголемување на продуктивноста.

Во Германија веќе го експериментираат на пократки работни недели.Некој од големите компании сметаат дека пократикте работни недели ќе помогнат да се задржат работните места и ќе се избегнат отпуштања.

Јапонија е исто така каде е доста прифатена четиридневната работна недела.Компаниите во Јапонија од  се трудат да постигнат рамнотежа помеѓу работата и животот.Така да овој начин на работа ќе помогне во тоа вработените во Јапонските компании да не страаат од прекуменрна работа.

Земјите кои имаат тест период за четиридневна работна недела,тешко дека некој од нив би го вратил работното време на петденвна работна недела.

0 коментар
1

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...