Кој се придобивките од pet-friendly office!

од 24HR

Придобивките од работното место се менуваат со текот на годините и секоја генерација си носи нови идеи за тоа што треба да добие. Платениот одмор и бонус можеби беа еден од најдобрите пакети за поволности за вашите родители,но денес eдна од најпопуларните поволности што се појавуваат во канцелариите е pet-friendly.

Иако ова можеби не изгледа како придобивка за некои, тоа им овозможува на вработените да се поврзат со своите миленици, што ја подобрува продуктивноста и моралот, а истовремено го намалува стресот. Само пред неколку децении, кучињата на работното место биле не прифатени, но денес новата генерација го менува начинот на кој се функционира.

Миленици на работното место

Внесувањето на политика за миленици на работното место не треба да биде брза одлука. Пред да имплементирате или подготвите политика, ви требаат мислењата на вашата работна сила. Вообичаено, колку е помала вашата компанија, толку е полесно да откриете дали можете да донесете политика за кучињата без никакви проблеми. Сè што треба да направите е да го однесете на гласање. За поголемите компании, овој процес е повеќе вклучен, но анкета или гласање може да ја отстранат одлуката. Ако ви требаат докази во корист на доведување миленици на работното место, студијата на Универзитетот Комонвелт во Вирџинија (VCU) покажа дека работниците се чувствуваат помалку под стрес на работата кога ммилениците се слободни да шетаат низ канцеларијата.

Работното место погодно за миленици треба да стане широко прифатено од вработените. Дури и ако само едно лице е алергично или се противи на милениците на работа, тоа може да претставува проблематична ситуација. Меѓутоа, ако вашите вработени ви дадат зелено светло, ќе им се придружите на 20 % од компаниите низ целата земја кои уживаат навидум бескрајна количина на бенефиции.

Ако вашите вработени гласаат за pet-friendly office, има некои чекори што можете да ги преземете за да се осигурате дека работното место е удобно за секого. Погрижете се да се придржувате до сите државни или локални регулативи во врска со животните на работното место и погрижете се да одредите зона која ќе биде без миленичиња за вработените кои се алергични на домашни миленици или им е непријатно околу нив. Дополнително, треба да запишете листа на упатства кои диктираат прифатливо и неприфатливо однесување на домашни миленици во канцеларијата. Конечно, направете ја вашата канцеларија погодна за миленичиња со тоа што ќе имате лесно достапни фонтани за вода, чинии и јадења и оставете време за прошетки.Придобивките се следни:

Негување на односи со вработените

Градењето работни односи меѓу вработените не е секогаш лесно како што звучи, особено ако тие работници увидат дека немаат ништо заедничко. Сепак, канцеларијата погодна за миленичиња помага да се израмни теренот за играње. Луѓето кои вообичаено не би се поврзале може да разговараат за однесувањето, обуката на нивните миленици и споделување видеа и фотографии. Ова исто така може да доведе до подобрена соработка, разговор и поголема комуникација меѓу вработените, дури и ако тие не се во истиот оддел. Со дозволување на домашни миленици на работното место, создавате атмосфера што е попогодна за тимска работа и градење тим.

Намален стрес

Друга предност на дозволувањето на кучињата во канцеларија е тоа што нивото на стрес на вашите вработени драстично ќе падне. Според истата студија од VCU, вработените кои го донеле своето куче во канцеларија забележале дека нивното ниво на кортизол – хормонот природно произведен од стресот – се намалува за 11 %, додека оние кои немале кучешки пријател во близина, забележале дека нивниот стрес се зголемува за неверојатни 70 %.

Причината за таквата промена во нивото на стрес не е целосно разбрана, но постојат многу теории за тоа зошто милениците го намалуваат стресот. Една теорија е дека тие всушност помагаат во производството на хормони за ослободување од стрес, како што е окситоцинот, а истовремено го намалуваат кортизолот. Дополнително,милениците исто така обезбедуваат лесно бегство откако сте имале тежок состанок, груба презентација или само лош ден воопшто. Кучињата никогаш не се оние што треба да ве караат, а само краток контакт со крзнениот пријател може да ви ги смири умот и срцето.

Подобрен морал на вработените

Постојат бројни начини за подобрување на моралот на работното место, но сепак малкумина се толку ефикасни и бесплатни како дозволувањето на миленици на работа. Ако одлучите да усвоите политика погодна за кучињата, најскапиот дел е купување на садови за кучиња или инсталирање на врати за кучиња во канцеларијата. Ова е далеку поевтино од алтернативата на нешто како купување телевизор и систем за игри, купување маса за пинг-понг или одредување буџет за работна забава. Сепак, важно е да се забележи дека ова се сè уште одлични идеи и кога ќе ги споите со кучиња, тоа го прави врвниот засилувач на моралот.

Можете исто така да го подобрите моралот на вработените со комбинирање на идеи. Ако вообичаено имате лоша божиќна забава со џемпер, додадете кучиња во мешавината. Ова е забавен начин за вработените да се облекуваат со своите животни и да обезбедат пријателска конкуренција за да видат кое куче е најдобро облечено. Ако често имате храна во канцеларијата, како што се натпревари или готвачи, треба да размислите и да додадете елемент погоден за кучињата на натпреварот. Наместо само да правите чили или печива, поканете ги вработените да зготват кучешки задоволства.

Потоа, можете да имате субјективно гласање за тоа кое кучињата го сакале најдобро. Без оглед на тоа што ќе одлучите да правите, додавањето на аспект за миленичиња поканува повеќе од вашите вработени да се вклучат. Колку повеќе се вклучени, толку подобро се чувствуваат на работа.

Позитивни здравствени аспекти

Освен ако сите ваши вработени не се алергични на првут од домашни миленици, имањето кучиња на работното место всушност го подобрува здравјето на вработените. Бидејќи има пониски нивоа на стрес, тоа доведува до намален крвен притисок и помалку проблеми со срцето. Плус, вработените треба да ги шетаат своите кучиња за време на паузите, што доведува до повеќе вежбање. Ако кучињата не беа во канцеларија, тоа би довело до повеќе седечко работно место и повеќе здравствени ризици.

Подобра рамнотежа помеѓу работата и животот

Рамнотежата работа/живот стана една од многуте модерни аспекти на канцелариската работа. Наместо целото слободно време да го поминувате на работа, компаниите сега нагласуваат дека ви треба живот надвор од канцеларија. Со кучињата во канцеларија, се поттикнува подобра рамнотежа помеѓу работата и животот со тоа што им овозможува на вработените да внесат дел од нивниот личен живот во нивниот работен живот. Дозволувајќи им на милениците во канцеларија, вработените не се загрижени што прави нивното куче цел ден. Ова значи поголем фокус и подобрена продуктивност во споредба со алтернативата за оставање миленици дома.

Можност за привлекување на најдобрите вработени од други компании

Ако барате начини да ги привлечете најдобрите вработени од други компании или неодамнешни дипломирани факултети, одговорот може да лежи на работното место погодно за кучиња. Многу милениумци се целосно опсесивни со својот крзнен пријател, а да им се даде шанса да ги доведат на работа е дополнителна придобивка што многу од овие потенцијални вработени ја бараат покрај другите, постандардни поволности како што се платен одмор, здравствени придобивки и пензионирање….

    Не само што кучињата се сакани суштества, туку и внесуваат одреден смирен и комичен аспект во канцеларијата. Она што го прави ова уште поинтересно е што овие два аспекта се претвораат во работна средина која е поудобна, поопуштена и отворена од кога било. Ако некогаш сте почувствувале дека вашите вработени се срамежливи или затворени во врска со разговорите или предлозите, кучето може да им помогне да им олесни на вработените да комуницираат или барем да ги поттикне да го сторат тоа.

Да се ​​има канцеларија погодна за кучиња има бројни придобивки, но тоа не е за секоја компанија. Погрижете се да ги измерите добрите и лошите страни на идејата пред да донесете еднострана одлука. Вашите вработени и клиенти ќе ви се заблагодарат.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...