Топ 3 технолошки HR трендови за 2022

од 24HR

Технологијата продолжува да се подобрува, модернизира и иновира експоненцијално – со нови производи, услуги и софтвер кои секојдневно се појавуваат на пазарот. Со овие иновации, употребата на технологијата станува сè почеста во областите од нашиот живот каде што ефикасноста, точноста и пристапноста се важни – а една од тие области се и човечките ресурси.

Работата за управување со потребите на целата работна сила не е никаков подвиг, а со студиите кои продолжуваат да покажуваат дека среќните вработени се и продуктивни вработени, има поголем акцент од кога и да било претходно да се осигура дека сите аспекти на управувањето со човечки ресурси се ефективни, почнувајќи од благосостојбата на вработените па се до регрутирање.

Продолжете со читање за да дознаете повеќе за тоа како компаниите и софтверските инженери ја користат технологијата за значително подобрување на ефикасноста и ефективноста на нивните човечки ресурси.

Овозможување работа од дома

Иако работата од дома или хибридното работење веќе беше многу голем тренд пред Ковид-19, пандемијата се погрижи таа сега да биде цврсто вградена како главен дел од современото работење. Меѓутоа, со оглед на тоа што поголем дел од работната сила избира да работи од дома, се појавуваат нови предизвици од перспектива на човечките ресурси – каде што настапува и иновативната технологија.

Едно од актуелните проблеми со хибридното работење е обезбедување брза и сигурна комуникација помеѓу вработените во канцеларијата и оние дома. Употребата на апликации за инстант пораки фокусирани на работа, како што е Slack, им овозможува на колегите да комуницираат без разлика каде се наоѓаат, додека вградените функции за повикување и видео повици покажуваат дека и натаму постои некој аспект на интеракција лице-в-лице.

Распоредот е исто така важен дел од обезбедувањето непречено работење во хибридно работно опкружување, кое го бележи порастот на платформи како што е Monday – каде што дневните задачи може лесно да се распределат, организираат и уредуваат на пристапен и следствен начин.

Таргетирање на благосостојбата на вработените

Како што беше споменато претходно, студиите продолжуваат да покажуваат колку добрите нивоа на ментална благосостојба во рамките на работната сила доведуваат до попродуктивен кадар – што ги поттикнува компаниите да инвестираат во здравјето на своите вработени.

Технологијата може да игра водечка улога во обезбедувањето на благосостојбата на членовите на тимот на повеќе начини, вклучително и обезбедување лесен пристап до содржини за благосостојба на интернет што може да го едуцира персоналот за начините на организирање, релаксација, поставување цели и водење физички здрав начин на живот.

Во меѓувреме, некои бизниси сега нудат бесплатен пристап до ресурсите за ментална благосостојба како што е Headspace како дел од шемите за поволности – како и пристап до програми кои помагаат во организирање, обработка на информации и планирање пред време.

Вештачката интелигенција е тука за да остане

Откако вештачката интелигенција почна да се користи на работното место, времето на традиционалните компјутери во канцеларија завршија – со толкав опсег на софтвер што е достапен за да помогне во оптимизирањето на работната сила, сега е многу лесно работата ефикасно и ефективно да се извршува.

Со, наводно, над 100 стартапи во областа на HR AI, јасно е дека има огромен потенцијал во областа, со заштеда на време, стратегија за регрутирање, благосостојба на вработените и распределба на задачи кои можат да се оптимизираат со помош на напредни алгоритми.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...