11 прашања што треба да ги поставите на интервју за работа за да дознаете дали ја ангажирате вистинската личност

од 24HR

Новиот вработен може да донесе свежа перспектива, вештини и енергија во вашиот тим, доколку ја ангажирате вистинската личност. Но, како можете да бидете сигурни дека перспективниот кандидат е вистинскиот избор – и е подеднакво импресивен во вистинската работна средина како што тој или таа се појавува во резимето?

Иако проверките на позадината и референците можат да го потврдат искуството и образованието за вработување, процесот на интервју е од суштинско значење за да се утврди дали потенцијалното ново вработување е соодветно за културата, позицијата и вашиот тим на вашата организација или не.

Со поставување на добра мешавина на прашања за време на процесот на интервјуирање, можете да стекнете појасна слика за личноста на кандидатот, филозофиите и пристапот кон бизнисот, како и неговите силни страни и вештини.

Листа на најдобри 11 прашања за интервју и зошто е важно да ги поставите овие прашања:

1. Кога би можеле да постигнете една работа во животот, што би сакале да биде тоа — и зошто?

Зошто да го поставите ова прашање: Начинот на кој кандидатот одговара на прашањето може да ви даде подобро разбирање на нивните лични вредности и цели, како и нивната способност да се справат со подлабоко, поретко прашање.

Каков тип на одговори да очекувате: Бидејќи ова не е најчесто поставувано прашање, треба да добиете поневежбиран, спонтан одговор, со одредена страст зад него. Бидејќи е неочекувано, немојте да се изненадите ако вашиот соговорник треба да размисли за момент, пред да одговори.

2. Кој ти бил најголем ментор и како таа личност влијаела на тебе професионално и лично?

Зошто да го поставите ова прашање: тоа ќе ви помогне подобро да разберете кои особини ги вреднува кандидатот кај лидерот, кои карактеристики ги ценат сами по себе.

Каков тип на одговори да очекувате: Немојте да се изненадите ако слушнете дека луѓето се однесуваат на мајка, татко или брат или сестра. Ако е така, поставете дополнително прашање за да ги откриете особините или карактеристиките што ги имал менторот на кои кандидатот му се восхитувал или се обидел да ги преслика.

3. Кој е омилениот дел од вашата работа, а кој ви е најмалку омилен дел?

Зошто да го поставите ова прашање: ова прашање може да ве насочи за карактеристиките на личноста и колку кандидатот е погоден за вашето отворање на работа. На пример, ако позицијата вклучува голема анализа и известување, а кандидатот дефинира дека најмалку фаворизирана задача му е детална документација, тој кандидат веројатно не е најдобриот вработен за таа работа.

Каков тип на одговори да очекувате: Овие одговори треба да варираат во зависност од личноста и позицијата. Но, бидете внимателни со секој кој вели дека ги сака сите аспекти од својата работа или некој кој дава многу генерички одговори.

4. Што ве мотивира?

Зошто да го поставите ова прашање: Ова прашање ви помага да разберете колку добро се познаваат вашите кандидати за работа и дали работата за која аплицираат и културата можат да ги задржат мотивирани.

Каков тип на одговори да очекувате: Одговорите може да варираат од пари и признание до решавање на сложен проблем до помагање директните извештаи да растат и да успеат. Повторно, целта е да го искористите одговорот за да одредите дали кандидатот може да остане мотивиран во вашата организација

5. Како се справувате со стресот?

Зошто да го поставите ова прашање: Секоја работа има свои стресни моменти, а вие сакате вработени и менаџери кои можат ефективно да управуваат со тој стрес.

Каков тип на одговори да очекувате: Веројатно ќе слушнете широк спектар на одговори, од медитација и вежбање до хоби и повеќе тактики „во моментот“, како длабок здив.

6. Која е вашата најголема слабост и кои чекори сте ги направиле за да се подобрите?

Зошто да го поставите ова прашање: Одговорот ви помага да ја оцените самосвесноста на кандидатот и подготвеноста да се подобри. Исто така, ви помага да процените дали слабоста што тој или таа ја идентификува е суштински дел од позицијата за која аплицираат.

Каков тип на одговори да очекувате: автентичните одговори ќе варираат од личност до личност. Вежбаните одговори може да вклучуваат „Јас сум перфекционист“, „Премногу се грижам за моите клиенти“ или „Премногу се грижам да му помогнам на мојот работодавец да успее“.

7. Кој е најдобриот шеф што сте го имале и зошто?

Зошто да го поставите ова прашање: ова прашање ви овозможува да разберете како кандидатот претпочита да биде управуван и ви помага да одредите колку добро се вклопуваат со стилот на управување и културата на вашата компанија.

Каков тип на одговори да очекувате: Типично, најдобриот шеф ќе биде оној кој им помогнал да постигнат најмногу на својата позиција, ги унапредил или им дал можност да успеат.

8. Дали се сметате себеси за успешна личност и зошто?

Зошто да го поставите ова прашање: Неочекуваните прашања ви помагаат да одредите како размислува кандидатот на нозе. Но, што е уште поважно, дали навистина сакате да вработувате луѓе кои се сметаат себеси за неуспешни или немаат доверба?

Каков тип на одговори да очекувате: Одговорот на делот „зошто“ од прашањето ќе ви даде најголем увид.

9. Зошто мислите дека добро ќе се вклопите во нашата организација?

Зошто да го поставите ова прашање: Одговорот ќе ви каже колку истражување направиле за вашата компанија и култура и ќе ви помогне подобро да ги разберете нивните мотиватори и цели во кариерата.

Каков тип на одговори да очекувате: Ќе го слушнете опсегот од генерички одговори до поискрени одговори од оние кои навистина ја завршиле домашната задача во вашата организација.

10. Кој е вашиот стил на работа? Дали си најдобар како индивидуален изведувач или како дел од тим?

Зошто да го поставите ова прашање: ако соговорникот сака да работи самостојно, но позицијата бара постојани тимски проекти, состаноци и отворен работен простор, можеби нема да биде добар натпревар.

Каков тип на одговори да очекувате: Типично, кандидатот ќе избере една од двете опции. Продолжете со „зошто“ за подобро да го разберете нивниот стил на работа и преференции.

11. Што треба да знам за вас што го нема во вашата биографија?

Зошто да го поставите ова прашање: Одговорот ви дава посеопфатен поглед на личноста што ја интервјуирате.

Каков тип на одговори да очекувате: Некои ќе зборуваат за волонтерска работа, страст за спорт или хоби, достигнување што не е поврзано со работата или забавен факт за нивниот живот.

Бонус прашања за завршување на интервјуто

Додека го завршувате интервјуто и му се заблагодарувате на кандидатот за разговорот, добро време е да бидете сигурни дека тој или таа добро ја разбира работата, вашата компанија и вашата култура.

Прашајте: Дали има нешто друго што би сакале да одговорам за позицијата и компанијата?

Зошто да го поставите ова прашање: Дозволувањето на кандидатите да поставуваат прашања и да добијат појаснување им овозможува да утврдат дали позицијата е добро погодна за нивните потреби. Можете исто така да добиете многу увид за какви било грижи или очекувања што ги имаат, а кои не биле дискутирани за време на интервјуто.

Каков тип на одговори да очекувате: Вообичаено, тие ќе побараат повеќе детали за позицијата, можностите за раст, културата, тимските и опциите за работа од далечина, како и каде може да се движи компанијата во иднина.

Целта е да се заврши интервјуто со двете страни кои имаат доволно јасно разбирање за другата за да знаат дали сакаат да продолжат да ја истражуваат можноста понатаму.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...