5 чекори за спроведување на ефективно exit интервју со вработените

од 24HR

Exit интервју е состанок со вработен кој го раскинува договор за работа.Генерално интервјуто го спроведува член од одделот за човечки ресурси. Излезното интервју и дава можност на вашата организација да добие искрени повратни информации од работникот кој го напушта вашето вработување.

Менаџерите и супервизорите исто така се охрабруваат да спроведат exit интервјуа со вработените кои ја напуштаат организацијата. Овие интервјуа со вработен што заминува може да дадат информации што менаџерот може да ги искористи за да избегне губење на дополнителни вработени. И, кога постои доверба помеѓу менаџерот и вработениот кој ја напушта организацијата, повратните информации од интервјуто за излез од вработениот се корисни за организациско подобрување и развој.

Exit интервју е составен дел од процесот на завршување на вашето вработување бидејќи информациите што ги добивате може да направат големи подобрувања во вашата организација. Во некои организации, exit интервју се спроведува како дел од состанокот за престанок на вработување, кога се спроведуваат чекори од списокот за проверка за прекин на вработувањето(раздолжување,документации…) се разговара со вработениот и за причините за излез.

5 Чекори за спроведување на успешно exit интервју

За да го избегнете овој тажен резултат од излезните интервјуа што ги спроведувате, следните пет препораки ќе ви помогнат да го направите важно собирањето на податоците од интервјуто за излез од вашиот вработен.

1. Поставувајте прашања и обрнете големо внимание.

Потребно е внимателно да слушате што ви е кажано во exit интервју, зборовите на вработениот можеби нема точно да ги пренесат вистинските чувства на вработениот.

За време на излезното интервју, најдобро е да запишете што вели вработениот бидејќи не треба  да и верувате на вашата меморија. Кога ќе ги запишете одговорите што ги дава вашиот вработен што заминува, лицето добива порака дека се грижите за информациите што тој или таа ги дава.

2. Разбирање на позитивните аспекти на вработувањето

Бидејќи ви е дозволено да поставувате речиси различни прашања на излезното интервју, добро време е да се распрашате за компензација и придобивки од конкурентските компании. Можеби ќе откриете дека сте на врвот на листата. Можете исто така да побарате од личноста што заминува за какви било позитивни информации што сака да ги сподели за менаџерите, организациската мисија, визијата на компанијата и дали вашата организација се истакнува во комуникацијата.

3. Направете удобна средина за интервјуто за излез

Клучот за спроведување на ефективно exit интервју е да се создаде средина во која на вработениот што заминува ќе му биде удобно да дава искрени повратни информации. Организациската култура која поттикнува корисни повратни информации за exit интервју е онаа во која на вработените им е удобно да споделуваат идеи отворено се охрабруваат да ги критикуваат процесите и методите и никогаш не се казнети за споделување на нивните мисли.

4. Дестилирајте ја анксиозноста на вработените за време на интервјуто за излез

Треба да го уверите вработениот што заминува дека повратните информации што ги дава ќе се комбинираат со други повратни информации од вработените и ќе бидат претставени на раководството во збирен формат. Ова помага да се дестилира каква било вознемиреност од страна на вработениот дека ќе има одмазди за помалку од позитивни повратни информации.

Вработените се загрижени за нивната репутација и се грижат за тоа како ќе се користат податоците за излезното интервју. Тие сакаат да бидат уверени дека ако налетаат на нивниот менаџер или соработници во иднина, нивните информации се чуваат во тајност.

Вашата цел е да создадете средина во која вработениот верува дека нивните повратни информации се користат во збирен формат со цел да се подобри организацијата.

5. Поставете го најважното прашање

За крај погрижете се секое exit интервју да го содржи најкритичното прашање што треба да му го поставите на вработениот. Да дознаете што го натерало вработениот да почне да бара нова работа.Доколку се создаде удобна средина ,ќе можете од вработениот да извлечете искрени одговори што ќе даде резултат на ефективно exit интервју и понатаму би помогнало кон подобрување на работата во организацијата.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...