Работниот век на Европјаните станува подолг

од 24HR

Работниот век или времето од животот поминато на работа се продолжува, а на Европејците сега им се предвидува дека во просек ќе поминат 36 години на работното место.

Без разлика дали ја сакате вашата работа или сонувате за пензионирање сигурно сакате да знаете колку долго ќе трае вашиот работен век. Од следната генерација Европејци се очекува да работат во просек 36 години, иако постојат големи разлики меѓу земјите.

Работниот век во Европа станува подолг од 2001 година, според агенцијата за податоци на Европската комисија, Евростат. Тој малку се намали во 2020 година поради Ковид-19, но сега е повторно на нивото пред пандемијата.

Просечната бројка од 36 години се однесува на идните работници во Европската унија (ЕУ) кои имале 15 години во 2021 година. Но, некои од тие тинејџери веројатно ќе работат многу подолго.

Луѓето во Холандија ќе бидат лидери во тоа, со просек од 42,5 години работа пред нив. Работниците во Шведска (42,3 години) и Данска (40,3 години) исто така можат да се радуваат на долги кариери.

Романците имаат најкраток работен век во ЕУ, со просек од 31,3 години. Се предвидува и Италијанците (31,6 години) и Грците (32,9 години) да поминуваат помалку време на работното место.

Мажите ќе работат подолго од жените

Во повеќето земји на ЕУ, мажите веројатно ќе работат подолго од жените, со просек од 38,2 години за мажи и 33,7 години за жени. Родовиот јаз сепак се затвора: во 2001 година тоа беше 7 години: најновите податоци предвидуваат дека ќе биде само 4,5 години.

Литванија е единствената земја од ЕУ што го смени овој тренд, а жените работат 1,3 години подолго од мажите. Најголемиот јаз е во Италија, каде што се предвидува дека мажите ќе работат во просек 9,1 година повеќе од жените.

Малта е земјата каде што разликата меѓу работниот век на мажите и жените најмногу се промени: во 2001 година жените работеа 22,3 години помалку од мажите: тоа сега е намалено на 8,4 години.

Но, генерално, Европејците веројатно поминуваат повеќе од својот живот на работното место – а тоа ќе биде точно и во другите делови на светот. Промените во демографијата ги принудуваат и работодавците и вработените да размислат повторно кога е пожелно – или дури и можно – да се пензионираат.

0 коментар
0

Related Posts

Остави Коментар

Веб страната користи колачиња за подобро корисничко искуство. Претпоставуваме дека сте во ред со ова, но како опција можете да не ги користите. Прифати Повеќе...